Vertikalne mikroskopske LED-ice nude puni raspon boja

Foto: E&T Magazine

Poput računalnih tranzistora, i LED-ice polako dosežu granicu koliko male mogu biti, a da pritom zadrže performanse. Ovo je ograničenje posebno vidljivo na zaslonima uređaja proširene i virtualne stvarnosti, gdje ograničena gustoća piksela rezultira vidljivom mrežicom (screen door effect) zbog kojeg korisnici percipiraju pruge u prostoru između piksela, prenosi bug.hr.

No, sad su inženjeri MIT-a razvili novi način za izradu oštrijih zaslona bez nedostataka. Umjesto da crvene, zelene i plave svjetleće diode poredaju horizontalno jedne do druge, oni su ih posložili u okomitom poretku.

Svaki piksel širok je četiri mikrona i može generirati puni komercijalni raspon boja. Mikroskopski pikseli ili “mikro-LED-ice” mogu se pakirati do gustoće od 5000 piksela po inču. Riječ je, tvrde MIT-ovi inženjeri u članku koji objavljuje Nature, “najmanji mikro-LED piksel i najveća gustoća piksela zabilježena u časopisima” i dokaz da je “okomita pikselizacija put za zaslone veće razlučivosti na manjem otisku.”

Isti pristup istraživači su sad iskoristili za uzgoj ultratankih membrana od crvenih, zelenih i plavih LED-ica. Potom su cijele LED membrane ogulili s osnovnih pločica i složili ih zajedno kako bi napravili višeslojnu tortu od crvenih, zelenih i plavih membrana. Na kraju su taj kolač izrezali u uzorke sićušnih, okomitih piksela, širokih samo četiri mikrona.