VOX POPULI: Turbo rotor – turbo podjela?

Vox populi Mostar Turbo rotor anketa
Turbo Rotor Rave

Bez javnih rasprava i glasa građana kolokvijalni Bulevar u Mostaru preko noći je pretvoren u veliko prašnjavo gradilište. Najprije je cesta od Hotela Ero do Španskog trga dobila sad već famozne četiri trake, pokosivši usput ionako rijetke drvorede. Potom su na putu do trga sravnjeni sa zemljom i ostaci nekadašnje željezničke stanice – Ćirine zgrade, mjesto, prema mnogima, od historijskog značaja za Mostar. Najavljeni su radovi i na cesti od Doma zdravlja do Španskog trga, a upravo su na Španskom trgu, kojemu je usput, za potrebe ove silne gradnje, odsječen poveći komad platoa, skoro počeli radovi i na novom kružnom toku.

Novi kružni tok, tzv. dvotračni turbo rotor, kako je najavila Gradska uprava, prvi je takav u Bosni i Hercegovini.  Projektnu dokumentaciju izradila je Integra d.o.o. Mostar, dobavljač u postupku nabavke je građevinska firma HP Investing d.o.o., a vrijednost samog projekta iznosi 1.051.519,27 KM. Od toga, prema službenim informacijama, otprilike jednu polovicu snosi grant Vlade Federacije BiH, a drugu budžet Grada Mostara.

Opet smo na licu mjesta: šta građani znaju o turbo rotoru, koji problem će njime biti riješen, vide li ga kao koristan i potreban projekat u vremenu u kojem živimo, poslušajte u nastavku.

Pripremio Boris Filipić

🎧 Muzika:
🎹 Kavinsky – Cameo

Poslušaj: