Završen projekat ‘Mladi za bolje medije’

Foto: Almin Tabak

Projekat Mladi za bolje medije završio je sa dvanaestim mjesecom 2023. godine. Bio je to trogodišnji projekat kojeg je finansirala Evropska unija, a proveli JaBihEU i Media Centar Sarajevo. Primarni cilj bio je uspostavljanje veze mladih i medija, razvijajući inovativni pristup jačanju nezavisnih medija u Bosni i Hercegovini i potičući aktivizam mladih u podršci medijima i u kreiranju medijskih sadržaja.

Završna aktivnost projekta bilo je takmičenje 20. decembra u hotelu Ibis u Sarajevu. Mladi su se takmičeili u kreiranju kreativnih medijskih paketa na teme:

Da sam mlada osoba koja traži informacije – šta bi bilo važno? Da sam novinar koji plasira informacije – šta bih napisao? Da sam na vlasti da štitim slobodu izražavanja – šta ću učiniti da zaštitim medije koji objavljuju informacije, a centralna takmičarska forma bilo je kreiranje videa od devedeset sekundi.

Video uradak koji je pobijedio dolazi iz Hercegovine, na kojem su surađivali OKC Abrašević iz Mostara te Direkt portal iz Trebinja. Pod vodstvom mentorice Nikolije Bjelice Škrivan ispred Direkta i Nikola Rončevića ispred OKC-a, na videu su radili mladi iz Mostara: Džejla Tanović, Ema Volić, Adnan Bratić i Tea Domazet, te iz Trebinja i Berkovića: Milica Mihić.  Probleme kojih su se dotakli u video naziva ‘Rodna ravnopravnost u novinskim kućama su rodna diskriminacija u redakciji, odgovornost kreiranja i konzumacije sadržaja i solidarnost.

Povodom ovog takmičenja razgovarali smo sa Larom Sutović, projektnom koordinatoricom JaBihEU i Nikolijom Bjelicom Škrivan ispred Direkt portala iz Trebinja.

Pripremio: Nikola Rončević


Muzika: A Perfect Circle -So Long, and Thanks for All the Fish