Novo izdanje INSAM časopisa: Retro tendencije u muzici, umjetnosti i teoriji

INSAM-Institut za savremenu umjetničku muziku je međunarodna interdisciplinarna platforma posvećena izučavanju globalnih gibanja na poljima muzike, umjetnosti, društvene teorije i tehnologije. Osnovan je u januaru 2015. godine u Sarajevu i trenutno je jedini institut u Bosni i Hercegovini fokusiran na mapiranje savremene muzike i nove umjetničke i tehnološke paradigme.

Ideja vodilja ovog projekta bila je pružanje podrške i pokretanje interdisciplinarnih suradnji među umjetnicima, naučnicima i istraživačima mlađih generacija. Institut trenutno broji preko 60 članova iz Irske, Njemačke, Danske, Švicarske, Francuske, SAD-a, Australije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i B&H – performera, improvizatora, muzikologa, teoretičara umjetnosti, programera i transdisciplinarnih istraživača, a zajednička misija im je potraga za transkulturalnim modelima strukturalne organizacije u umjetnosti i nauci, s ciljem ostvarivanja boljeg društva.

Osim naučnih istraživanja, organizacije koncerata, performansa, izložbi i takmičenja iz muzičke kompozicije, te niza transdisciplinarnih radionica i predavanja, iz proizvodnje INSAM-a bitno je istaknuti INSAM časopis, posvećen upravo svemu navedenom.

INSAM Journal of Contemporary Music, Art and Technology je međunarodni peer-reviewed časopis koji izlazi dva puta godišnje, dostupan u elektroničkoj formi na stranicama Instituta. Časopis uređuje i vodi Bojana Radovanović (s kojom smo u programu ‘Drugo ime za slobodu’ razgovarali prilikom premijernog izdanja časopisa*), urednički asisten je Rijad Kaniža, a samo neka od poznatijih imena koja su se u dosadašnja dva temata pojavila su Miško Šuvaković, Ališer Sijarić, Roman Yampolskiy, Gennady Stolyarov, Zoltan Istvan, Hanan Hadžajlić, Luba Elliott, Milan Milojković, Andreja Andrić, Daniel Becker i Asher Tobin Chodos.

Čitaj:

INSAM Journal 1 – Process in Art, Technology and Theory (PDF)
INSAM Journal 2 – Artificial Intelligence in Music, Arts and Theory (PDF)

Najnovije, treće po redu izdanje časopisa bavi se temom retro tendencija u muzici, umjetnosti i teoriji i predstavlja radove autora/ica Biljane Srećković, Paula Pignona, Adnana Mehonića, Adriena Ordonneaua, Djenite Kustrić, Tise Jukić, Tobiasa Banksa, Seana Russella Hallowella, Maše Spaić i Bojane Radovanović. Gostujući urednik ovoga puta je Dr. Milan Stojković, a broj je posvećen pokojnoj profesorici Dr. Vesni Mikić.

Svoju koncertnu promociju novo izdanje INSAM Journala dobit će u Sarajevu, u srijedu, 18. decembra 2019. na Muzičkoj akademiji UNSA, i to u sklopu cjelodnevnog programa priređenog povodom obilježavanja neumornog petogodišnjeg rada Instituta.

FB Event: https://www.facebook.com/events/561329834424078/

Rođendanski program donosi:

Razgovor s glavnom urednicom Bojanom Radovanović povodom premijernog INSAM Journala: