116: MENT Ljubljana / Onomatobleja 91

Drugo ime za slobodu #116 donosi:

MENT je jedan od događaja koji doista u dane svoga održavanja snažno povezuje grad s muzikom, ali i muziku s gradom. Ovogodišnji trodnevni program ovog ljubljanskog festivala održao se od 5. do 7. februara. Ugostio je 80-ak umjetnika iz Europe i ostatka svijeta, na 15-ak lokacija po gradu čime je omogućio nastavak stalnog protoka radoznalosti u okolini, posebno kod mlađe publike. Međunarodna konferencija koja prati Ment, ali sve više postaje i njegov zaštitni znak posvećena je susretu ljudi koji se bave razvojem muzičke kreativnosti i s njom povezane muzičke industrije. Na njoj je učestvovalo više stotina sudionika, a festival i konferencija zajedno su privukle više od 5000 članova publike. Konferencija koja je zapravo punopravni dio festivala većinom je bila vezana za zaštitni znak festivala – Kino Šišku, a sadržavala je predavanja, razgovore, slušaonice i speed networking. Predavanja i razgovori doticali su se tema hubova za muzički razvoj, pomoći pri održavanju muzičke karijere, osiguranja pravednih isplata bandovima, različitih opcija streaminga, vođenja nezavisnih labela u 21. stoljeću, muzičkih medija u srednjoj i istočnoj Europi, digitalnog bookinga, dijeljenja iskustava s turneja, predstavljanja festivala i muzičkih scena država.

OKC Abrašević je imao čast i zadovoljstvo biti pozvan i sudjelovati u selekciji s ex yu prostora. Ovaj sastanak kao i oni koji su uslijedili nakon njega omogućili su nam upoznati 20-tak promotera, predstavnika labela i samih umjetnika koji su pokazali znanje i visoki interes za suradnju s Abraševićem i Mostarom.

Posebno izdvajamo različite speednetworking sastanke koji su bili organizirani u obližnjem hotelu i na kojima su se organizirano susretali promoteri, organizatori festivala i umjetnici. Sastanci su tematski bili podijeljeni na upoznavanje međunarodnih festivala, upoznavanje slovenačkih promotera i koncertnih prostora, upoznavanje s delegacijom francuskih muzičkih profesionalaca, upoznavanje ex-yu promotera i koncertnih prostora. Na sve se koncerte naravno nije moglo stići, ali najvažnije je da smo osjetili taj nevjerojatni osjećaj kada grad pulsira zajedno sa svojim festivalom i kako međusobno djeluju jedan na drugi. Koncerti su bili doslovce na svim najvažnijim mjestima ljubljanske jezgre. MENT je festival generalno posvećen muzici, ali ipak se radi prije svega, da ne bi bilo zabune, o nezavisnoj i indie rock muzici. Zamišljen je prije svega kao odskočna daska za bandove koji se tek probijaju ili su u rangu par snimaka ili jednog albuma, iako je na festivalu bilo i veterana kao i etabliranih muzičara. MENT prije svega daje priliku bandovima iz Srednje Europe i Balkana, kao i onima iz Zapadne Europe, Skandinavije i Rusije koji se tek probijaju, a od kojih se puno očekuje. Bilo je izuzetno zanimljivo biti ponovo u doticaju sa ogromnom količinom muzike i vidjeti koliko ona i dalje znači ljudima. Njeno odvijanje i dijeljenje, kao i istraživanje novog zvuka i dalje su siguran i nedvosmislen znak o postojanju života u određenom gradu, području ili zemlji. AbrašRadio donosi razgovore s projektnim menadžerom MENT-a i voditeljem Kina Šiška, Matjažem Mančekom, Kornelom Šeperom iz legendarne zagrebačke Močvare i članom grupe Šumski, te s mladom nadom Lukom Šipetićem iz benda Nemanja. Razgovore donosi Ronald Panza.

▶ Tu je i najnovije izdanje emisije Onomatobleja, 91. po redu, a nova epizoda nosi naziv ‘Valentitovo’.

Poslušaj:

Urednik i voditelj: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radija Otvorena Mreža