122: Rad novinara u vrijeme zaraze / Onomatobleja 97

122. izdanje programa Drugo ime za slobodu:

▶ Novinarska udruženja, Vijeće za štampu i online medije i RAK već sedmicama zahtijevaju od državnih i javnih institucija i organa FBiH, kao i svih kantona pojedinačno, obustavljanje svih press konferencija i drugih javnih skupova s većim broje novinara i medija, te da time prihvate svoj dio obaveza o izolacija i djeluju putem online komunikacijskih kanala i IT platformi. Ako se institucije već odluče da organiziraju press konferencije onda to treba da se desi u većim zatvorenim prostorima ili, pak, na otvorenom, uz poštivanje socijalne distance i sa korištenjem zaštitne opreme svih prisutnih.

O novinarskom poslu u vrijeme zaraze razgovaramo sa kolegicom Borkom Rudić, generalnom tajnicom udruženja BH novinari.

▶ Europska federacija novinara pozdravlja mjere koje se poduzimaju kako bi se osigurao nesmetan i siguran rad novinara za vrijeme epidemije. Nažalost, neki poslodavci iz pomenutog sektora forsiraju novinare da rade iz redakcije. Za društvo i njegovu pravovremenu informiranost, neizmjerno je važno zdravlje i sigurnost novinara, naravno, pored zaštite i sigurnosti medicinskih i trgovačkih radnika o kojima smo nedavno u našim programima govorili.

Novinarski rad u ovakvim situacijama iznimno je važan. Posebno je važno tačno i pravodobno izvještavati javnost kako bi se izbjegla nepotrebna panika.

O svojim iskustvima u vrijeme epidemije COVID-19 za naš radio govore mostarski novinari i novinarke.

U goste smo pozvali Anitu Zovko, novinarku FTVBiH i Ivana Pavkovića, novinara Al Jazeera Balkans.

▶ ‘U novom izdanju Onomatobleje pod nazivom “Još uvijek smo negativni” poslušajte karantinske jadikovke satiričnog trojca. Jede li išta Nikola R.? Kako se osjeća Omer Hodžić i jel mu teško? Do kada će Zdene Pičete biti zadnja? Naravno, bit će tu i korisnih savjeta od higijenskih do kulturno-umjetničkih, kako bismo ostali negativni i sretni. 

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 na talasima Radija Otvorena Mreža.