221: Muzika nakon pandemije, Marin Bošnjak + Branko Krsmanović + Onomatobleja 189

U 221. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

▶ U vrijeme pandemije izvođači su silom prilika pojačali kontakt s publikom online nastupima. Muzičari su se snašli, emitirali su nastupe iz svojih soba i u live streamu svirali i pjevali stare i nove pjesme. U međuvremenu je taj oblik nastupa putem digitalnih platformi i muzičkih servisa postao dominantan, a koncerti pred hiljadama ljudi bili su kao slike iz neke sretnije muzičke prošlosti. Zbog pandemije nisu trpjeli samo publika i izvođači, nego i organizatori koncerata, vlasnici koncertnih prostora, iznajmljivači scenske opreme, ugostitelji, hotelijeri, zaštitarske službe, transportna logistika… Pandemija je do temelja uzdrmala i reorganizirala muzičku industriju, ali i razotkrila brojne nedostatke u njenom funkcioniranju. Pred kakavim izazovima stoji budućnost muzičke industrije u regionu? Donosimo razgovor sa Marinom Bošnjakom, organizatorom i promoterom muzičke scene iz Mostara. Razgovor vodio Husein Oručević.

▶ 24. marta 2022. godine u prostorijama OKC Abrašević desila se vrlo zanimljiva i važna stand up večer. Komičar Branko Krsmanović izveo je svoj prvi cjelovečernji show naziva ja sam to, kojim je postao prvi mladi komičar iz novog bh stand up vala koji je uspio kreirati i izvesti vlastiti one man show. Brankov show napunio je Klub K-19 pokazavši tako da interes za novu stand up scenu kod nas itekako postoji. Ovim povodom razgovarali smo o njegovom putu do cjelovečernjeg showa, pritisku očekivanja, ali i planovima za budućnost. Razgovor vodio Omer Hodžić.

▶ 189. Onomatobleja donosi još jedno kvalitetno blejanje. Naime, uvodničar Nikola R. i novinar Ivor Kretenac gledali su dodjelu Oskara i nisu ništa vidjeli osim šamara Fresh Princea upućenog Chrisu Rocku. Omer Hodžić daje svoj komentar povodom ovom događaja, iz iskustva da na Balkanu još nije popio pljusku. U muzičkoj pauzi DJ Zdena slučajno pušta Prodigy – Smack My Bitch Up, a za kraj Uvodničar i Ivor komentiraju pad Zagreba na četvrto mjesto po konzumaciji marihuane.

Muzika:
Miss Kittin & The Hacker – 19
Cosmo Vitelli – High Blood Pressure
OMRI. – The Great Illusion
The Prodigy – Smack My Bitch Up

Poslušaj: