123: Eldin Halilović, FlyBosnia / Jasmin Ahmić, Dizart / Onomatobleja 99

U 123. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

▶ U vremenu zaraze Covid-19 hitno je potrebna dostava velike količine medicinske opreme u Bosnu i Hercegovine. FlyBosnia već sedmicama zaprima zahtjeve zainteresiranih društava i firmi, ali i institucija vlasti, koji traže transport medicinske opreme i materijala iz Kine i drugih država u svrhu sprečavanja i suzbijanja COVID-19 zaraze u našoj zemlji. Ova firma poziva sva poduzeća, bolnice, zdravstvene ustanove koji su naručili ili planiraju naručiti opremu iz Kini i drugih država, radi se o minimum jedne tone materijala i opreme, da se direktno jave kompaniji kako bi se organizirao prevoz medicinske robe u Bosnu i Hercegovinu. Gost AbrašRadija je Eldin Halilović, komercijalni menadžer u firmi FlyBosnia.

▶ Pandemija koronavirusa donijela je i neke pozitivne prakse i ideje. Mnoge je upravo ova kriza navele da upregnu svoja znanja i vještine kako bi zdravstvenim radnicima olakšali muke kroz koje svakodnevno prolaze, a prije svega, provođenje što kvalitetnije zaštite osoblja u bolnicama i domovima zdravlja. Jedan od neizostavnih predmeta koji ih štitit na njihovom radnom mjestu, u svakodnevnom susretu sa bolesnicima COVID-19, je plastični vizir za glavu, koji se izrađuje 3D tehnologijom u sarajevskom Dizartu. Gost Abrašradija je Jasmin Ahmić direktor pomenute firme.

▶ U 99. izdanju emisije Onomatobleja pod nazivom ‘Zadruga’ pridružite se Omeru Hodžiću, Zdeni Pičeti i Nikoli R.-u. Počinjemo s pitanjem zašto je mladost arogantna, ohola i bahata? Je li ovo pravo vrijeme da mladost bude naivna, glupa i bezbrižna? Zatim slijedi Omer Hodžić koji se pita šta se desilo sa relevantnom statistikom i na kraju, kao i obično, Zdena Pičeta otkriva zašto je u crnini.

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na talasima Radija Otvorena Mreža