124: Korupcija i COVID-19 / Creative Quarantine / Onomatobleja 100

Drugo ime za slobodu #124:

▶ Sektor javnog zdravstva u BiH u narednim mjesecima trebaće podršku u borbi protiv širenja COVID-19, a građani Bosne i Hercegovine bi trebali znati da će taj pristigli novac, na transparentan način i bez političkih upliva, odlaziti tamo gdje je neophodan. Vrijeme epidemije COVID-19 obiluje prilikama da se pristigla sredstva zloupotrijebe, da se profitira od njih jer javna i inostrana sredstva dolazi velikom brzinom. Sličnu situaciju smo imali i 2014. godine, kada su poprilična financijska sredstva dolazila u BiH, a kontrola njihove preraspodjele radila se postfactum. Gost AbrašRadija je Zoran Ivančić, predsjednik Centra za zastupanje građanskih interesa.

▶ Uslijed pandemije Corona virusa COVID-19, studenti Odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo i organizatori Pop Up Festivala u Sarajevu, odlučili su kreirati globalnu digitalnu platformu Creative Quarantine koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o prevenciji širenja virusa putem dizajna, vizualnih komunikacija i umjetničkih radova, sa motivirajućim globalnim porukama. Gost AbrašRadija je Armin Ćosić, član i jedan od pokretača ove umjetničke platforme.

▶ U 100. izdanju satirične emisije Onomatobleja, poslušajte jubilarnu epizodu. Napokon smo dočekali da nema Zdene i da ne bude svakom loncu poklopac. Ali to je zato što Zdena priprema iznenađenje za vjerne slušatelje. U ovoj epizodi poslušajte uvodničara Nikolu R. koji vas poklanja uskršnjim mislima, te Omera Hodžića koji polako gubi živce, nešto kao onaj glavni lik iz onog nekog filma Taxi Driver Martina Scorsesea.

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na talasima Radija Otvorena Mreža.