134: Vladimir Kulić / Mario Županović / Onomatobleja 110

Drugo ime za slobodu #134:

▶ Kao da nije bila dovoljna pandemija Covid-19, dodatno se razbuktala stara i nikad riješena priča o rasizmu u Americi. Recentni događaji u kojima je prekomjernom policijskom silom ugušen još jedan crni život, podigli su val protesta koji su se ovaj put prelili u svim pravcima, puno dalje od obične ulične protestne reakcije. Kao jedan od oblika preisipitivanja institucionalnog rasizma jesu i napadi na spomenike i kipove osoba i situacija povezanih s rasističkom prošlosti, događajima i djelovanjem što je i nas navelo da razmislimo i podsjetimo se odnosa između rasizma i arhitekture.

Tim povodom razgovarali smo sa profesorom Vladimirom Kulićem, historičarem arhitekture sa sveučilišta Iowa State. Prof. Kulić je istraživač naslijeđa arhitekture socijalističkog modernizma s posebnim naglaskom na arhitekturu Bogdana Bogdanovića te naslijeđe arhitekture pokreta Nesvrstani te ko-kustos sad već slavne izložbe Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948 – 1980 koja je postavljena 2018. godine u njujorškoj MoMa-I, a za koju je konzultiran i OKC Abrašević.

▶ S karantenom uvedenom uslijed epidemije korona virusa poučavanje na daljinu odjednom je postala norma u velikom dijelu svijeta. Što to znači za obrazovanje. Da li ova korona kriza ostavlja crnu rupu u obrazovanju na one koji su trenutno na svom obrazovnom putu? Hoće li se uspjeti završiti godina? O tome, općenito o obrazovanju i zanimljivom projektu Kino Zona porazgovarat ćemo s Mariom Županovićem – pročelnikom Odjela za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru.

▶ 110. Onomatobleja donosi ljubavnu priču između Ivana Parnepara i Ivana Vilibota Malog Sina. U svijetu koji je podijeljen po raznim faktorima, od različitih ideoloških stremljenja, muzičkih žanrova, nutricionističkih izbora do modnih preferenci, dva Ivana odlučila su zakopati ratne sjekire i ponovo stupiti u prijateljstvo s beneficijama. Stručnjak za bračna pitanja i savjetovanja razgovarao je sa Ivanom Parneparom te slušao njegova ljubavna pisma. U emisiji imamo i komentar studenta sociologije treće godine Duju, koji će am pokušati odgovoriti kakve su to igre.

Drugo ime za slobodu – Ponedjeljkom od 22 do 23 h na talasima ROM – RADIO OTVORENA MREŽA

Urednik i voditelj: Husein Oručević

Tonska realizacija: Ahmed Voloder

OKC Abrašević 2020