139: Tavla turnir u Starom gradu / Bh. Povorka ponosa II / Onomatobleja

Drugo ime za slobodu #139:

▶ U sklopu manifestacije 454. skokova sa Starog mosta u Mostaru održan je tradicionalni turnir u tavli, u organizaciji Tavla kluba Stari grad, gdje smo sa predstavnikom organizacijskog odbora razgovarali o tavli u gradu Mostaru, zanimljivostima vezanim za ovu drevnu igru, kao i o ambicijama tavlaša iz doline Neretve u skoroj budućnosti. Tavla je jedan od zaštitnih znakova i simbola Hercegovine, pogotovo prostora u neretvanskom slivu, stoga ne propustite priču o igri koja je više od igre za mnoge ljude u našoj zemlji. Prilog pripremio Semir Behram.

▶ Krajem juna najavljena je druga po redu bosanskohercegovačka povorka ponosa. Povorka je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u našem društvi. Ovogodišnja povorka ide pod sloganom – Nije život četiri zida. O temi ovogodišnjeg protesta, o solidarnosti na koju povorka poziva, te naravno okolnostima COVID-19 pandemije u kojima se povorka planira održati, 23. augusta u Sarajevu, govori Branko Ćulibrk, jedan od članova Organizacionog odbora druge Bh. povorke ponosa. Razgovarao Boris Filipić.

▶ ‘Mostarska šizofrenična jugovina’: 114. epizoda emisije Onomatobleja donosi razgovor Ivora Terenca sa Mostarcem Đontrom. Sve je počelo jednostavnim pitanjem – voli li Đontra Mostar? U ovim teškim vremenima dotakli smo se ljubavi prema gradu. Što znači voljeti grad? Muzički predah pripremio DJ Zdena.

Poslušaj: