141: COVID-19 i sport: Nermin Bise + Izbori u Mostaru: Semir Drljević + Onomatobleja 116

U 141. izdanju emisije Drugo ime za slobodu donosimo:

▶ Svijet se još nije u stanju otrijezniti od šoka koje nam priredio korona virus. Ekonomija je mjesecima stajala, avioni su prizemljeni, medicinari u pripravnosti, ljudi u nedoumici i strahu za budućnost. Proljeće, pa i ljeto ljeto, prolaze u znaku pandemije COVID-19. Čeka se vakcina koja bi se trebala biti gotova početkom jeseni. U našim programima mnogo pažnje smo posvećivali kulturi – zatvaranju teatar, kino dvorana, muzeja. Sva razmišljanja danas su usmjerena ka tome kako otvoriti institucije kulture za publiku, kako biti odgovoran i raditi, kako biti siguran i smanjiti na minimum mogućnost inficiranja se virusom u dvoranama i galerijama. Ista pitanja postavljamo dok pričamo o sportu, sportskim dešavanjima u svijetu, regiji i BiH.

Stoga smo u goste pozvali sportskog novinara i komentatora Nermina Bisu s kojim ćemo razgovarati o tome na koji način se sport promijenio u vrijeme pandemije i kako se prilagođava novim okolnostima. Razgovor vodio Husein Oručević

▶ Rok za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima u Mostaru je istekao, a prijavilo se 47 političkih subjekata. Centralnoj izbornoj komisiji podneseno 38 prijava političkih stranaka i devet prijava nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru. Prijave će biti provjerene i ovjerene za one subjekte za koje se utvrdi da su ispunili zakonom propisane uslove. Nakon toga se stiču uslovi za podnošenje prijava za ovjeru koalicija odnosno listi nezavisnih kandidata.

U prošlosedmičnom programu vodili smo razgovor sa Marinom Bagom iz Mreže Naše društvo o tome koliko su izbori u Mostaru važni, pogotovo kada se na njih čekalo više od desetljeća. Lokalne opozicione stranke pripremaju se za jesenju političku utrku.

O važnosti održavanja izbora i budućnosti Mostara za AbrašRadio govori Semir Drljević, lider PMP. Razgovor vodio Semir Behram.

Onomatobleja 116: ‘Da sam ja netko’ – U novoj epizodi sugovornik Ivora Terenca je ponovo profesionalni Mostarac Đontra. Đontra je trebao biti nezavisni kandidat na izborima, ali nažalost zakasnio je na rok za prijavu stranaka i kandidata. Zašto je zakasnio i kakvi su mu planovi bili za Mostar da je nekim čudom upao u utrku na izborima, poslušajte u novom izdanju Onomatobleje. DJ Zdena se sjetio starog lokalnog benda, a Omer Hodžić je dobro. Hvala na pitanju.

Drugo ime za slobodu
ponedjeljkom od 22 do 23 h
na talasima Radija Otvorena mreža
utorkom na www.abrasradio.info

Urednik i voditelj: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder