152: Ivana Rogar, Želimir Periš / Turizam u Mostaru: Kako dalje?

▶ Na ovogodišnjem izdanju festivala Poligon imali smo sreću i zadovoljstvo poslušati dva glasa hrvatske ali i regionalne književne produkcije koja su bitno drugačija od deskriptivnog pripovjednog standarda koji se već godinama masovnije preferira. Pripovjedači i pripovjedačice u njima neka su vrsta provodnika, medija za čitalačko odgonetavanje tekstualnih mapa.

Roman Grad, pepeo Ivane Rogar govori o gradu koji se posve povukao iz javnog, pa i iz personalnog prostora. Egzistirajući samo u privatnom prostoru stana, nestabilna obitelj neprestano proživljava stanje koje je nalik ratnom stanju, iako u knjizi rat nije objavljen niti formalno.

Želimir Periš napisao je visokomuzikalni, skoro zvučni roman Mladenka Kostonoga u pedeset alinearnih poglavlja. Autoru ovo odlično služi kako bi prenio priču o vještici Gili, koja putuje po regionu poput rijeke ponornice koja ponire u Hercegovini, teče Dalmacijom, a izbija kod Beča. Iza razigrane, muzikalne i dinamične forme romana i dalje sasvim ozbiljno traje neprekidna borba žena za samooslobođenje.

▶ Razvoj turizma kao rijetke uspješne industrijske grane u Mostaru, godinama usporavaju neiskorišteni potencijali i neadekvatne infrastrukturne okolnosti. Propast turističke sezone zbog pandemije Covid19 stavila je turističke i ugostiteljske radnike u Mostaru u krajnje neizvjestan položaj. Šta sve priječi puni razvoj turizma u Mostaru, šta je ono što treba popraviti i kako se nositi u novim okolnostima? Koliko je za vraćanje Mostara na turističku mapu poslije pandemije značajan prospekt zračne luke?

O ovim pitanjima bilo je riječi protekle srijede u OKC Abraševiću na javnom forumu pod nazivom ‘Turizam u Mostaru: Kako dalje?’ u organizaciji Mreže Naše društvo. Gosti foruma bili su hotelijer i turistički radnik Sami Tanović i Nevzet Sefo, koordinator studije izvodljivosti i ekonomskog utjecaja uvođenja niskotarifnog avio prijevoznika pri međunarodnoj zračnoj luci Mostar.

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno ponedjeljkom od 22 h na talasima Radija Otvorena mreža (stream: www.udrimuski.ba) / online utorkom na www.abrasradio.info

Urednik i voditelj: Husein Oručević / Tonska realizacija: Ahmed Voloder