154: Javni forum: Imal’ ko da će ostat’? / Dario Pehar: Izgubljen u antropocenu / Onomatobleja

Drugo ime za slobodu 153:

▶ Kako mladi Mostara, kojih prema najnovijim istraživanjima jedva pola namjerava ostati u svom gradu, promatraju nadolazeće lokalne izbore? Iako velika većina ispitanih namjerava izaći i glasati, očekivanja značajnijih promjena su neznatna. Problema je puno, a o njima do sada u javnosti nije bilo riječi. Javni forum ‘Imal’ ko da će ostat’?‘ koji se održao protekle srijede u OKC Abrašević, okupio je desetak mladih ljudi iz različitih omladinskih, studentskih i političkih inicijativa, u želji da otvori dijalog i pokuša ponuditi omladinsku perspektivu na nadolazeći praznik demokratije u Mostaru. Zabilježili smo neka od očekivanja prisutnih. Za AbrašRadio govore Marko Vračević, Iva Ivanković i Vedran Raguž.

▶ Akademski slikar i profesor slikarstva u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru, Dario Pehar, ove je jeseni konačno uspio pokazati svoju nesuđenu proljetnu izložbu ‘Izgubljen u Antropocenu‘. Ciklus ove izložbe počeo je još prije 13 godina kada je autor počeo ozbiljnije opažati posljedice čovjekovog utjecaja na prirodu i na okoliš, a kulminirao povezanim procesom u posljednje 2-3 godine. Posjetitelji galerije u Kosači mogli su prisustvovati izuzetno zanimljivom doživljaju apstraktnog ekspresionizma – kretanju povezanih priča kroz niz varijacija čija je visoka koloritnost iskapane boje stvorila osjećaj putovanja svijetom koji je stalno izložen krizama.

▶ U novom izdanju Onomatobleje, nakon stanke u mjesecu desetom, Onomatoblejci rade ono što znaju – blejati za mikrofonom. Vodit ćemo polemike o Zdeninom neučešću u novoj Blejinoj predstavi, pitat ćemo se šta ima inače, to znači svatko će svakog pitati šta ima, pa šta bude. Pustit ćemo i muzičku želju.

Poslušaj: