187: Karl Popper debata u Abraševiću + Piralen naš svagdašnji + Onomatobleja 155

U 187. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

▶ Tokom prošle sedmice u Abraševiću su održane dvije debate u Karl Popper formatu. Studenti iz mostarskih debatnih klubova su raspravljali o problemima s kojima se mladi u našem gradu svakodnevno susreću, a koji nerijetko imaju ključnu važnost za dalji razvoj mladog čovjeka, njegov društveni i ekonomski prosperitet. Debatni klubovi omogućuju poboljšanje komunikacijskih vještina, razvijaju kritičko mišljenje kako bi mladi ljudi svoje ideje i sugestije iznosili jasno i uvjerljivo. Cilj debata je naučiti novi, ne uvijek svojstven nam i blizak način promišljanja, iskoristiti naučene životne lekcije, shvatiti da ništa nije crno niti bijelo, znati da uvijek postoje dvije strane svake priče. Priču donosi Husein Oručević.

▶ Promocija dokumentarnog filma Piralen naš svagdašnji održana je 26. i 28. juna u Tuzli i Sarajevu. Film je nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banjaluke, u sklopu platforme Zemlja–Voda–Zrak. Platforma je to u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu saradnju između aktivizma, nauke i umjetnosti. Film “Piralen naš svagdašnji” govori o postratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode. Autorski tim filma čine tuzlanske rediteljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana. Za AbrašRadio o filmu govori autorica Azra Jašarević. Razgovor vodio Husein Oručević.

▶ U 155. Onomatobleji uvodničar Nikola R. organizirao je okrugli stol za kojim su sociolog treće godine Duje i Omer Hodžić debatirali na fin i kulturan način. Teme su bile marka za RTV HRHB da ili ne, ako da zašto da, ako ne zašto ne. Te je li košarkaški savez zaslužan za fenomenalni uspjeh ženske košarkaške reprezentacije. Bonus pitanje: s obzirom da su bila dva dočeka – hoće li biti treći? DJ Zdena pušta Edu Maajku i stvar Za i protiv.

Poslušaj: