200: Radnička solidarnost u BiH – Gabrijela Rubić (BHWI) + Onomatobleja 168

🎙 200. izdanje programa Drugo ime za slobodu:

▶ AbrašRadio je ušao u još jednu radijsku suradnju. Zajedno sa banjalučkim udruženjem Radnička solidarnost u BiH u narednih pola godine bavićemo se pitanjima radništva i sindikalne solidarnosti. „Radnička solidarnost u BiH” iz Banjaluke udruženje je građana čija je osnovna misija zagovaranje i razvoj mehanizama za borbu protiv diskriminacije i svakog drugog nezakonitog i nejednakog postupanja prema pojedincima, grupama i organizacijama u društvu. Udruženje pokreće inicijative za socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje socijalnih partnera, te zaštitu prava radnika.

U današnjem izdanju donosimo priču o migrantima i izbjeglicama u BiH koji odlučili ostati u našoj zemlji, te krenuti u potragu za zaposlenjem. Što se tiče prava na rad, ono je tražiteljima azila i izbjeglicama propisano zakonom. O mogućnostima i pravima zapošljavanja izbjeglica i tražitelja azila za AbrašRadio govori Gabrijela Rubić iz Bosnia and Herzegovina Women’s Initiative (BHWI).

Program je realiziran u okviru projekta „Rad, društveno dobro i pandemija: mobilisanje zajednice za socio-ekonomsku pravdu radnika kroz sindikalno djelovanje u BiH“. Projekt provodi Udruženje „Radnička solidarnost Bosne i Hercegovine” iz Banja Luke, uz financijsku podršku Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine. Prilog pripremio i razgovor vodio Husein Oručević.

▶ U 168. Onomatobleji blejimo o Halloweenu. Razgovarat ćemo sa Zdenom Pičetom o pros i cons ove nove tradicije, Omer Hodžić je tu sa standardnom rubrikom, a Ivor Terenac se vraća gatanju horoskopskih znakova kartama za belu i hvata se akustične gitare.

🎧 Muzika:
🎹 Geese – Projector
🎹 Starflyer 59 – Life in Bed
🎹 Dua Saleh – Focal

👂 Poslušaj: