213: Novo normalno u obrazovanju, Mario Hibert + Onomatobleja 181

🎙 U 213. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

▶ U ovomjesečnom prilogu kojeg realiziramo u okviru projekta „Rad, društveno dobro i pandemija: mobilisanje zajednice za socio-ekonomsku pravdu radnika kroz sindikalno djelovanje u BiH“ govorimo o tome kako su koronavirus, zatvaranje škola i prelazak na online nastavu utjecali na proces obrazovanja mladih ljudi te kakve posljedice će te promjene ostaviti na društvo, ekonomiju i razvoj mladog čovjeka. Zatvaranje škola kao posljedica pandemije osvjetlilo je različite društvene i ekonomske probleme kao što su: digitalno učenje, beskućništvo, nedostatak hrane, ali i zdravstvena njega, dječija njega, internet, stanovanje i pomoć starima i osobama s invaliditetom.

Kao odgovor na zatvaranje škola, UNESCO je predložio sprovođenje programa obrazovanja na daljinu i otvorenih obrazovnih resursa i platforma koje će škole i nastavnici koristiti kako bi bili pristupačni svakom učeniku i na taj način ograničiti prekid i remećenje obrazovanja i nastave. Naš gost je profesor Mario Hibert sa Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Prilog pripremio i razgovor vodio Husein Oručević.

ONOMATOBLEJA 181: Još jedna sedmica je završila tj. započela. Vjetar promjene puhnuo je kroz redakciju i sa sobom donio dozu lošeg raspoloženja, koronu ali i skrušenu duhovnost. Nikola više nije dobro nego loše raspoložen, disko-džokeja Zdenu češnjak nije sačuvao od omikrona, pa vrti od kuće (slušamo Kurac od ovce i Mitesers), a Omer je otkrio boga.

🎧 Muzika:
🎹 borderlandstate the best kisser in l​.​a – cas_9
🎹 PROGedia – Down (Radio Edit)
🎹 Ladytron – Tower of Glass (Danz CM Remix
🎹 Kurac od ovce – Nada
🎹 Mitesers – Oči su se navikle na mrak

👂 Poslušaj: