209: Turizam u pandemiji + Onomatobleja 177

🎙U prvom novogodišnjem, 209. po redu izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

▶ Kako turistički djelatnici u Mostaru i Hercegovini pokušavaju preživjeti pandemijska zatvaranja i sve manji broj kvalificirane radne snage u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, tema je ovosedmične priče o radništvu i radničkoj solidarnosti u doba pandemije koronavirusa. Mostar su svih minulih godina u proljetnim i ljetnim mjesecima posjećivale hiljade turista, ne samo iz Bosne i Hercegovine nego i regiona, ali i cijelog svijeta. Posebno je bilo živo u starom dijelu grada oko Starog mosta.

Međutim, pandemija koronavirusa čini svoje, pa je i broj turista u Hercegovini značajno smanjen. Dućani, koji imaju za cilj očuvati tradiciju, uglavnom su zarađivali zahvaljujući stranim turistima kojih je i ove godine bilo manje nego što je uobičajeno. Neki od ugotitelja i trgovaca navode kako su počeli trošiti ušteđevinu iz proteklih godina kako ne bi u potpunosti zatvorili radnje, dok drugi pominju da su se zadužili i da ne znaju kako platiti dospjele račune. Pred nama je treće izdanje partnerskog radijskog programa Udruženja Radnička solidarnost u Bosni i Hercegovini iz Banja Luke i AbrašRadija iz Mostara. Program je realiziran uz financijsku podršku Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

▶ U 177. Onomatobleji, prvoj ovogodišnjoj epizodi, sa uvodničarem Nikolom R. učimo o Mhmdu Hevaji Uskefiju i Miley Cyrus. Pitamo se zašto su informativne informacije dosadne prosječnim konzumentima života te slušamo Death in Rome – Wrecking Ball (Miley Cyrus cover) U međuvremenu DJ Zdena preuzima muzičku pauzu za svoju glazbenu avanturu sa Pater Papulom i odabranim hitovima poput Gležanj i Otkad si prešla na budizam.

🎧 Muzika:
🎹 Genesis Owusu – Same Thing
🎹 Damon Albarn – Polaris
🎹 SQUID – Paddling
🎹 The Weather Station – Parking Lot

👂 Poslušaj: