Astronomi su pratili porijeklo vode do vremena prije Sunca

Foto: World Atlas

Zvijezda udaljena 1300 svjetlosnih godina od Zemlje možda je upravo otkrila jednu od najbolje čuvanih tajni Sunčevog sustava. Zove se V883 Orionis, mlada zvijezda okružena ogromnim diskom materijala koji će se jednog dana spojiti u planete u orbiti. Upravo u tom disku znanstvenici su nedvosmisleno otkrili vodenu paru koja se vrtloži okolo sa svom ostalom prašinom i plinom koji je predodređen da postane dio vanzemaljskog svijeta, piše svijetkulture.com.

Ovo sugerira da je voda Sunčevog sustava – uključujući i onu sada na Zemlji – bila prisutna u plinovitoj kolijevci iz koje je rođeno Sunce; da je bila ovdje, ne samo prije Zemlje, već prije Sunca, i pomogla je našem planetu da raste.

“Sada možemo pratiti porijeklo vode u našem Sunčevom sustavu do vremena prije formiranja Sunca”, kaže astronom John Tobin iz američkog Nacionalnog radioastronomskog opservatorija.

Voda je prilično česta u cijelom Svemiru, iako Zemlja posebno ne bi bila ista ” blijedoplava točka ” bez nje. Kovrča se oko površine planeta, prožima atmosferu kao para, pada s neba. Čini nam se prilično svakodnevnom, ali bez nje ne bismo mogli živjeti; gotovo svi životni kemijski procesi to zahtijevaju.

Također je važan sastojak u formiranju planeta. Zvijezde se rađaju iz oblaka prašine i plina u svemiru; gusta nakupina kolabira pod djelovanjem gravitacije i, okrećući se, počinje namotavati više materijala iz oblaka oko sebe koji se oblikuje u disk koji ulazi u mladu zvijezdu.

Smatra se da voda igra značajnu ulogu u ovom procesu, iza točke u kojoj se vodena para smrzava – koja se naziva snježna granica – ona prekriva zrnca prašine kao led, dajući im dodatnu ljepljivost koja pomaže česticama da se priljube zajedno u prvim fazama planetarnog rasta.