ChatGPT pokazao više znanja i empatije u medicinskom kvizu nego pravi ljudski liječnik

Foto: SFGATE

Neki liječnici nemaju sjajne manire u komunikaciji s pacijentima, izlaze poput bezosjećajnih robota ispunjenih medicinskim znanjem i iskustvom. Ali što ako umjetna inteligencija odgovara na pitanja koja se inače postavljaju liječniku i to na način koji prenosi znanje i utjehu?

To je pitanje potaknulo nedavno istraživanje koje je provelo Sveučilište u Kaliforniji. Studija je testirala sposobnost empatičnog odgovaranja liječnika i AI chatbota ChatGPT ispitujući koji je bio bolji pri odgovaranju na 195 medicinskih pitanja.

Istraživači su izvukli pitanja objavljena na javnom subredditu pod nazivom ‘AskDocs’. Na primjer, jedna je osoba pitala koliko je opasno progutati čačkalicu. Drugi je pitao hoće li dobiti potres mozga nakon što udare glavom o metalnu šipku.

Zdravstveni djelatnik čije je vjerodajnice potvrdio moderator odgovorio je na pitanja na subredditu. Istraživači su također pokrenuli pitanja kroz ChatGPT kako bi generirali odgovor.

Panel liječnika upitan je koji je odgovor bolji, chatbotov ili liječnikov, ali panel nije znao čiji su odgovori čiji. Svaki slučaj ispitala su tri različita suca, a rezultat je izračunat u prosjeku, dajući ukupno 585 ocjena.

U 79 posto slučajeva suci su preferirali odgovore chatbota, koji su imali kvalitetnije informacije i empatičniji jezik od odgovora liječnika. U usporedbi s odgovorima liječnika, oko 4 puta više odgovora chatbota spada u najviše razrede kvalitete, a oko 10 puta više njih postiglo je najviše ocjene empatije, piše svijetkulture.com.