Balkan eksces i sarajevska Krv u Mostaru

Balkan eksces, platforma za promociju alternativne muzičke scene i srodnih disciplina i iščašenja, proteklog je vikenda u Mostar po prvi put dovela pionire sarajevske black metal scene, kultni bend KRV.

Predgrupa sarajevskim metalcima bile su lokalne snage Crustalno jasno, duo koji u 2023. bilježi 10 godina postojanja. Glavni čovjek Balkan ekscesa, festivala Zvučanja i član bendova Crustalno jasno i LOPOČ, Luka Marijanović za AbrašRadio izdavaja novitete sa domaće scene, predstavlja sarajevsku Krv te najavljuje buduće aktivnosti Balkan ekscesa i svojih bendova.

Black metalci Krv iz Sarajeva postoje od 2003. godine. Bend je od 2010. do 2021. izbivao sa scene, da bi se trijumfalno vratio hvaljenim albumom “Grob i tama“. Tema njihovih pjesama su politička situacija i povijest Bosne i Hercegovine. Komentirajući društvenu i političku stvarnost, bend ističe svoju antinacionalističku poziciju. Naš sagovornik je vođa i osnivač benda Ban Krvnik.

Pripremio: Nikola Bačić
Tonska realizacija: Boris Filipić
Fotografije: Vanessa Denjo

Muzika:
Nabod! – Javna ličnost
KRV – Grob i tama

Koncert podržan kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).