Ban Krvnik (KRV): Glupo bi bilo živjeti u zemlji kao što je ova, a biti apolitičan

Black metalci Krv iz Sarajeva postoje od 2003. godine. Bend je od 2010. do 2021. izbivao sa scene, da bi se trijumfalno vratio hvaljenim skorim albumom “Grob i tama“.

Tema njihovih pjesama su politička situacija i povijest Bosne i Hercegovine. Kroz eksplicitne i direktne tekstove ukazuju na glupost i beznađe političkih rukovodstava koje naše narode vode u sunovrat, nudeći novi pogled na trenutnu političko-socijalnu situaciju u našoj zemlji. Komentirajući društvenu i političku stvarnost, bend ističe svoju antinacionalističku poziciju.

Krv je prošlog vikenda u OKC Abrašević po prvi put nastupila u Mostaru, zajedno s lokalnom podrškom, crustpunk duom Crustalno jasno. Povodom ove rijetke black metal svirke u Hercegovini, razgovarali smo s frontmenom i jednim od osnivača black metal veterana Banom Krvnikom. Razgovor donosi Nikola Bačić

Ban Krvnik / foto: Balkan eksces

AR: Bane Krvniče. kako to da tek sada svirate u Mostaru?

Ban Krvnik: Nemam pojma kako se to desilo, ali u svakom slučaju mi je drago da nas je ova ekipa pozvala da sviramo ovdje. Svirali smo po čitavoj državi i regionu, a nikada nam nije stigao poziv iz Mostara i baš se radujem.

AR:  Kako procjenjujete današnju metal scenu u BiH i koji je po vašem mišljenju grad sa najviše metalaca po glavi stanovnika?

Ban Krvnik: Teško je to reći, ova vrsta muzike je dosta marginalizirana, a ja nisam osoba koja to može da kaže i da procijeni jer smo jedan dugi period bili odsutni sa scene, tako da ne znam. Kad smo se vratili nismo znali šta nas čeka, sjećaju li nas se ljudi, postoje li metalci i metal scena više?

AR: Vaše izdanje iz 2021. „Grob i tama“ pokupilo je sjajne kritike, sada najavljujete novi materijal?

Ban Krvnik: Novi album je snimljen, trebalo bi da izađe za koji mjesec. Zove se „Sin“. Kao sin, ne seen… To je baš ekskluziva jer nismo o njemu još javno govorili.  Konceptualni album sa 6 dužih pjesama, sve govore o jednoj temi – postanku, usponu i padu jednog sina.

AR: Ono što je meni kod benda Krv tako zanimljivo je što se ne libite komentirati i kritizirati bh političku stvarnost. Imali ste i problema zbog toga?

Ban Krvnik: Glupo bi bilo od nas živjeti u ovoj zemlji i biti apolitičan. Puno je tema koje nas se tiču i stvari koje nas se direktno dotiču na svakodnevnom nivou i pjevati o zmajevima i satanama je besmisleno jer politika uslovljava svaki aspekt našeg života. Pokušavamo na naš način pričati o svemu tome, a dolazi li ta poruka do publike jasno, mislim da zadnjim albumima dolazi, da smo ogolili naš pristup pisanju tekstova i da to može biti razumljivo i prosječnom čovjeku pa tako i prosječnom metalcu.


Odron / foto: Balkan eksces

AR: Zapeli ste u gužvi između Sarajeva i Mostara? Još jedan prikaz realnosti BiH.

Ban Krvnik: Prvomajske gužve su svake godine jednake, a sad su podebljane i činjenicom da se radi dionica ceste u Jablanici gdje je sve neregulisano. Do Jablanice smo iz Sarajeva putovali 2 sata.

AR: Došlo je i do osvježenja u postavci benda, predstavite nove članove.

Ban Krvnik: Od starih članova tu smo samo bubnjar Kurvar i ja. Basista Kasapin je došao na zadnjem albumu Grob i tama, a poslije njega su došli Propast i Odron- druga gitara i vokal umjesto mene. Generacijski su oni dosta mlađi ali super funkcionišemo. Šaran je napisao da nam je prijala transfuzija mlade krvi u bend.

AR: Donesu nove perspektive i utjecaje.

Ban Krvnik: Tako je. Imaju šta da daju bendu i mislim da nikad bolje nismo zvučali.


Ban Kurvar / foto: Balkan eksces

AR: Vratio bih se na politiku jer vidim da nemate dlake na jeziku, razumijete šta se događa i ne sramite se to otvoreno i reći. Dogodile su se određene stvari na političkoj sceni. Hoće li muzička scena sada živnuti ili će odlaskom SDA sa vlasti ostati bez inspiracije?

Ban Krvnik: Možda sam ja previše pesimističan, premda se volim smatrati realistom. Neće ova situacija tek tako proći, jer kakva god vlast da dođe svi imaju neke svoje interese. Ja bih volio da ove promjene donesu nešto dobro. Dobro je utoliko sto je SDA barem formalno otišla u opoziciju. Po mom mišljenju one je izvor sveg zla, ne umanjujući doprinos SNSD i HDZ. Da budem banalan, jednaka su to govna, neka čitatelji ne zamjere. Svi imaju istu agendu, nema to veze sa narodom, nema veze sa nacijom, nema vjere sa etnosom nego isključivo sa parama. Vidimo gdje i kako žive političke elite. Onaj koji ne vidi nije normalan. Pogledajte kuće u kojima žive Bakir, Čović ili Dodik. Pare su ono sto ih ujedinjuje i svađa kroz medije im pomaže u podmazivanju mašine i učvršćivanju pozicija. Nekako bih imao razumijevanja da je zaista u pitanju priča o naciji, o velikom hrvatstvu ili bošnjaštvu i to bi bilo čak u redu da je zaista to u pitanju. Svaka religija uči ljude istom, u 5 deka. Ne ubij, ne ukradi itd. Kad bi se svi tako ponašali u stvarnosti bilo bi divno živjeti. Nebitno jesi li ateista, ovakav ili onakav, ali generalno bi imali svi više razumijevanja jedni za druge. Međutim, nije tako. Priča je o moći, o uhljebljivanju, o klijentelizmu o nepotizmu i o svim -izmima. Nažalost i mi smo kao bend imali nekih problema jer smo jasno i glasno iznosili svoje stavove i volio bih da ima više bendova koji se bave ovim problemima. Kad su izbori, sjedi masa raje u kafićima i govori nema za koga glasat. Kao da ja imam, nemam naravno. Imam 3 zla pa moram izabrati najmanje. Da smo bili pametniji pa češće mijenjali garniture, da smo ih brutalno kažnjavali svake 4 godine, možda ne bi sad bili tu gdje jesmo.

AR: Čini mi se da su mlađe generacije ipak pametnije i da ne nasjedaju na te priče. Vidite li vi na svojim koncertima mlađe publike?

Ban Krvnik: Primijetio sam dosta mlađe raje, a prije sam znao na svirkama uglavnom vidimo ljude koje znamo. Sad puno raje u publici ne znamo, puno su mlađi, klinci u 20-im godinama. Znam da je teško od svakodnevnih problema, ali nadam se da će ljudi malo sagledati situaciju u kojoj žive i shvatiti da je puno stvari u našim rukama. Nažalost ubjeđuju nas da ništa nije pod našom kontrolom, da imaju ti tamo neki koji se bore za naše interese. Apsolutno nije tako.

AR: Mene puni optimizmom što u OKC Abrašević vidim mlađe generacije koje uče iz grešaka svojih roditelja, međusobno se druže i sve su konstruktivniji.

Ban Krvnik: Ja bih volio da je to tako, mi svi živimo na jednom prostoru, surađujemo jedni s drugima a ta priča s TV ekrana ne odgovara realnosti na terenu, to što oni govore kroz svoje medije i svoje botove je lažna slika onoga što se dešava, jednostavno nema toga toliko, iako budala ima svugdje, nebitno koje mu je političko opredjeljenje. Budala i ekscesa će uvijek biti, ali to ne znači da su svi takvi.


KRV – Bandcamp Facebook