Boy Harsher – Careful (2019), Nude Inc.

Boy Harsher

Prošle su tri godine od kad je massachusettski synthpop duo Boy Harsher izbacio svoj prvi full length album ‘Yr Body is Nothing’ za kuću DKA. Svoju psihotičnu minimalističku darkwave priču pod naslovom ‘Careful’ ove godine su nastavili kroz svoju vlastitu novoosnovanu izdavačku kuću Nude Inc.

‘Careful’ u deset novih kompozicija ‘oprezno’ raspiruje emotivne iskre ranijeg materijala, istovremenu utučenost i ekstatičnost, sviranu kroz baršunasto mračnjaštvo EBM-a i synthpopa. Zvuk albuma također je u odnosu na prethodnika nekoliko arpova i kickova bliži slušatelju.

Boy Harsher nastali su 2013. godine kao Teen Dreamz. Bila je to kombinacija proznog materijala Jae Matthews i elektronske instrumentalne pratnje Augustusa Mullera, tada studenata filma u Savanni u državi Georgia. Romantični muzički par danas poznatiji kao Boy Harsher izrastao je u jedan je od zanimljivijih pupoljaka minimalnog vala suvremene elektronske muzike. Ovaj umjetnički sublimat nastao je iz zajedničke sklonosti ka ekstremnim emocijama, muzici, knjigama, te kako je ranije spomenuto, filmu. Svoju umjetničku saradnju više puta su uspoređivali s filmom ‘Lost Highway’ Davida Lyncha, aludirajući na onirički, nervozni i pohotni ambijent svoje repetitivne tamnosanjarske muzičke simbioze. Industrijski štih Boy Harsher utjecaj je elektronskih heroja 70-ih i 80-ih godina poput DAF, Sleep Chamber i Suicide.

Boy Harsher

Goth baština osamdesetih sintetizirana je u minimalan elektronski instrumentarij i narkotičku melanholičnu atmosferu. Bassovi su tajnoviti, podmukli, znojni, akordi ledeni i hipnotični, kickovi plesni. Eterična i omamljujuća boja glasa evocira čitav spektar ekstremnih emocija Mathews iskazuje žalost, pohotu i želju za nestajanjem kroz mutan i snen vokalni koktel. Lirički ona doziva, voli, žudi, boluje, nestaje, krvari. Ledena vatra, hedonizam, omrza.

Nakon uvodnih tromih bassova i mutne invokacije Matthewsove na ‘Keep Riding’ album rastvara prvi? singl s albuma ‘Face the Fire’. Face the Fire je upravo plamteća traka koja se od pjesama koje slijede ipak ističe izvjesnom himničnošću. Iako su ‘LA’ i kasnije ‘Tears također brzo pamtljiveSmrt očuha, majčina demencija, narušen partnerski odnos, sve krhkosti i problemi kroz koje je prošla protekli period, bili su humus za priču za ‘Careful’, kako kaže sama Matthews. .  The Look You Gave (Jerry) upravo je priča je o njenom preminulom očuhu. Također pjesma koja ponešto odudara rugajućim melodijama koje na momente uho prisjećaju na neke ranije stvari The Knife i Trust. Fluidne pop dionice na Careful povremeno se smrzavaju u potpuno ambijentalne teksture gajene želje za nestajanjem, kao što je to na ‘Crush’ ili pred sami kraj na naslovnoj ‘Careful’. Interesantno je da se pjesme s Careful, uzimajući u obzir karakterističnost Boy Harsher zvuka, mogu zamisliti smještene na plejlistama različitih ukusa i muzičkih krugova.

– Aleš L.

Lista pjesama:
01 Keep Driving
02 Face the Fire
03 Fate
04 LA
05 Come Closer
06 The Look You Gave (Jerry)
07 Tears
08 Crush
09 Lost
10 Careful