Javni forum u Abraševiću: Gdje je centar grada?

Omladinski kulturni centar Abrašević organizira javni forum pod nazivom “Gdje je centar grada? “ u kojem će učesnici imati priliku čuti, ali i iznijeti svoja promišljanja kada je u pitanju javni prostor i (ne)postojanje centra u Mostaru.

Grad Mostar, kulturni i ekonomski centar Hercegovine, svoje prve stanovnike bilježi još u prapovijesnom dobu o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta. Mjesto je vremenom zbog geografskog položaja vidjelo brojne narode i carstva, a moderna povijest ga pamti po strateški važnom mostu na čelu sa čuvarima istog, mostarima.

Izgradnjom kule Herceguše drveni most oko kojeg je naselje orbitiralo postaje utvrđen, a izgradnjom kula Tare i Halebije u vremenu Osmanlija, mjesto postaje grad nazvan upravo po mostarima. Mostar je postao simbol arhitektonskih dostignuća tadašnjeg carstva izgradnjom Starog mosta, kao jedino mjesto gdje se sigurno može preći divlja hercegovačka ljepotica Neretva, što je dovodilo na hiljade putnika i činilo ga glavnim regionalnim sjecištem trgovačkih puteva. Takva situacija je vodila otvaranju brojnih obrta, jačanju ekonomije grada, povećanju stanovništva, a zahvaljujući dovoljnoj površini za širenje, plodnom tlu i dobroj klimi, urbanizacija u Mostaru se desila puno prije i puno drugačije od niza drugih europskih gradova.

Bez renesanse, uz tragove industrijske revolucije koju je u Mostar donijela Austro-Ugarska monarhija te kasnijom izgradnjom moderne infrastrukture, centar grada Mostara se konstantno pomicao. Danas imamo grad sa jasno definiranim Centrom II pa i Centrom III, no, zapitali smo se gdje je Centar I?

Forum će se održati u prostorijama OKC Abrašević u srijedu, 8. 6. s početkom u 18 h.

Na forumu govore Husein Oručević i Senada Demirović-Habibija.
Moderator Ronald Panza.Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više