Deponija Uborak I: Odlaganje otpada u Mostaru

Deponija Uborak / istinomjer.ba

AbrašRadio vam prezentira ciklus radio reportaža na temu odlaganja otpada u gradu Mostaru, počevši od osamdesetih godina XX. stoljeća, s posebnim fokusom na već sada bh javnosti poznatoj deponiji Uborak, koja je zadnjih godina bila u centru medijske pažnje.

Uborak je postao sjecište političke nepravde i neodgovornosti vlasti, bez obzira da li se radi o federalnom ili nižim nivoima organiziranja, ali i dugogodišnjeg zanemarivanja problema odvoza smeća regije Hercegovine i Grada Mostara.

Mostarskom deponijom se bavila vlast u Beogradu još u vrijeme SFRJ, Skupština SR BiH, a nakon rata, izvršna i zakonodavna vlast na nivou FBiH, te sve strukture vlasti Hercegovine i Grada Mostara. Uborak je višedecenijski problem koji ni do danas nema svoj epilog.

U prvoj, od tri radijske reportaže, vratićemo se u osamdesete godine XX. stoljeća kako bismo slušateljima mogli što zornije približiti ozbiljnost ovog problema koji je i danas često nazivan „ekološkom bombom“ koja prijeti zdravlju građana, rijekama Hercegovine i Jadranskom moru.

Autor: Husein Oručević
Govore: Džemal Hamzić, Hamdija Jahić, Sanel Kajan
Ulomke članaka iz mostarskog lista Sloboda čita: Jelena Kordić-Kuret

Podržao BHRI IOM BiH
AbrašRadio 2020

Poslušaj: