Drugo ime za slobodu 02/2019

Sedmični pregled sociokulturnih zbivanja – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža – utorkom online.

#065 izdanje Drugo ime za slobodu donosi:

Intervju s Vojko Vrućina povodom rasprodanog koncerta u OKC Abrašević proteklog vikenda. A najavljena je i skora repriza!

Crustalno Jasno, mostarski crust punk duo nedavno se našao na split izdanju zajedno sa, između ostalih , legendarnim Agathoclesom. Poslušajte šta donosi ‘The More Laws, the Less Justice’

Protekle sedmice održan je i Šantićev festival djece pjesnika i to 6. po redu, u organizaciji Spkd Prosvjeta Mostar. Direktor festivala Goran Kosanic rekao nam je više.

Tu je, naravno i nova, 51. po redu Onomatobleja. Ovoga puta u epizodi Serafinski Centralni Komitet.


Drugo ime za slobodu #066 donosi:

Mostarski bend Tale Quale proteklog vikenda koncertno je predstavio svoje novo ime – Peg Puff. Kakve su još novosti u ovoj odnedavno četvorki, kakve planove imaju za skoru budućnost za AbrašRadio otkriva nam ritam sekcija Mirza Alendar i Tarik Guzin.

Interesantan projekt odvija se u Puli. Rezidencija Pionirski Dom međunarodna je platforma nastala iz impulsa za stvaranjem novih kulturnih suradnji u regionu, ali i šire, a cijelu priču započeo je nagrađivani producent Edi Cukerić.

Rezidencija Pionirskog doma zamišljena je kao nezavistan i otvoren kreativni radni prostor za muzičare, umjetnike i pjesnike različitih žanrova koji ima za polučiti nove umjetničke materijale, a od čije prodaje je namjenjena kupovina muzičkih instrumenata Dječjem domu Pula.

Na prvom izdanju, svoj pjesnik-muzičar rezident doprinos dao je Aleksandar Stojković iz legendarnog Goribora, a na drugom, najsvježijem uratku, jedan Mostarac, naime Mario Knezovic iz benda Zoster. Povodom čega smo ga kontaktirali u Zagreb.

Protekle sedmice u Abraševiću krenule su opet i večeri stand up komedije. U Mostaru je gostovao banjalučki stand up komičar Dušan Jokić – stand up, a u goste su ga primili i naši dežurni izvjestitelji društvenih gibanja, trojac Onomatobleja u svom 52. izdanju.


#067 izdanje Drugo ime za slobodu donosi:

U Trebinju je 15.-17. februara finaliziran projekt Storytellinga. Održan je ostatak radionica, te su prezentirani radovi učesnika. Učestvovali su srednjoškolci iz 5 hercegovačkih gradova: Trebinje, Stolac, Nevesinje, Čapljina i Mostar.

Za nas program govore koordinatori projekta: Nedeljka Neška Ilijić, Stanislava Borovac i Ronald Panza. Mladi iz hercegovačkih gradova učesnika u projektu govore o za njih novom načinu prezentiranja rodnih gradova i Hercegovine.

A tu je, dakako, i nova Onomatobleja, te njen 53.po redu pregled društvenih zbivanja.


U izdanju 068 emisije Drugo ime za slobodu poslušajte:

Prvi u nizu od tri radio dosijea Pravo na grad o komunalnom neredu u Mostaru. Komunalni nered u Mostaru začudo je problem o kojem se dugo šuti. Poslušajte šokantne činjenice o načinima krađe, varanja i obmanjivanja javnosti i građana. Gdje idu novci poreskih obveznika? Zašto je i kako nekadašnji najuredniji grad pretvoren u smetljište?

Protekle sedmice u Abraševiću je nastupio slovenski sastav Haiku Garden. Shoegaze, noise, post-punk neki su od opisnih žanrovskih tagova ovog benda, a Ronald Panza je saznao više.

Tu je i 54. Onomatobleja, sedmični pregled društvene realnosti. Ovoga puta trojac proklamira ‘Ne daj se majko’.