Drugo ime za slobodu 03/2019

edmični pregled sociokulturnih zbivanja – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža – utorkom online.

Drugo ime za slobodu 069. donosi:

Drugi u nizu od tri radio dosijea Pravo na grad o komunalnom neredu u Mostaru. Komunalni nered u Mostaru začudo je problem o kojem se dugo šuti. Poslušajte šokantne činjenice o načinima krađe, varanja i obmanjivanja javnosti i građana. Gdje idu novci poreskih obveznika? Zašto je i kako nekadašnji najuredniji grad pretvoren u smetljište?

Protekli četvrtak u Pozorište Lutaka Mostar odigrana je premijera predstave Bajka o izgubljenom vremenu. Priča je to o dječaku Petji Mihajloviču Zubovu koji se od siline osjecanja svijeta i vremena pretvorio u starca, a radi se o adaptaciji teksta istoimene bajke ruskog pisca i dramatičara Evgenyja Schwartza. O procesu rada, dramatizaciji i adaptaciji te režiji ove iznimne predstave, kao i o suvremenom trenutku i budućnosti umjetnosti lutkarstva razgovarali smo s redateljicom Tamara Kucinovic.

Tu je i 55. Onomatobleja, sedmični pregled društvene realnosti. Ovoga puta pratimo sudski proces ‘Grad Mostar protiv Zdene’.


Okruglo izdanje #070 Drugo ime za slobodu je pred nama! Ove sedmice donosimo:

Treći u nizu od tri radio dosijea Pravo na grad o komunalnom neredu u Mostaru. Komunalni nered u Mostaru začudo je problem o kojem se dugo šuti. Poslušajte šokantne činjenice o načinima krađe, varanja i obmanjivanja javnosti i građana. Gdje idu novci poreskih obveznika? Zašto je i kako nekadašnji najuredniji grad pretvoren u smetljište?

U Abraševiću je protekle sedmice gostovao mladi književnik Stefan Simić. Prvu knjigu “Pustite nas” objavio je 2012. godine, drugu “Odjeci ljudskog” 2013, treću “Generacijama koje rastu bez poezije”, 2016 i “Rekoh… i olakšah dušu” 2019. Godine. Ovaj produktivni čovjek od pisma piše, nastupa, snima emisije, bori se i veruje u jedan novi svet, svet sa ljudskim licem. Za AbrašRadio otkrio je više o sebi i svojim budućim planovima.

Tu je i 56. Onomatobleja, mostarski komičarski trojac ovoga puta u izdanju ‘Profesionalni Mostarac’.


Drugo ime za slobodu #071 donosi:

Balet Mostar Arabesque učestvovao je na Dance World Cup kvalifikacijama održanim 9. i 10. marta u Zagrebu odakle su donijeli PUN KOFER IZVANREDNIH REZULTATA: PET ZLATNIH PEHARA I JEDAN SREBRNI u 6 grupnih koreografija u klasičnom baletu i modernom plesu. Bio je ovo povod da porazgovaramo sa voditeljicom Balet Mostar Arabesque, Arleta Cehic.

Hercegovina je geografska regija obilježena mediteranskom klimom. Pripada južnoeuropsko-mediteranskoj regiji koja je na globalnom nivou vrlo važna regionalna destinacija turista. Hercegovina zbog svojih prirodnih ljepota, istorijskih i kulturnih vrijednosti, te osobito pogodnih klimatskih uvjeta, posjeduje neizmjeran turistički potencijal. Na ovom malom prostoru stoljećima su se smjenjivale različite religije i kulture, koje su ostavile jedinstven pečat diverziteta i bogatstva, primamljiv turistima širom svijeta. O Turistički klaster Hercegovina u našem programu razgovaramo sa Stanislava Borovac.

Onomatobleja, 57. po redu, nosi naziv – Zgode i nezgode Omera i Ivora. Cenzori su ovaj put imali pune ruke posla. Autori Onomatobleje su: Luka Marijanović, Nikola Rončević i Omer Hodžić.


Novo Drugo ime za slobodu! Donosimo:

Doživi avanturu i magičan svijet podzemlja, upoznaj ljepotu prirode iz druge perspektive. – “Mi smo dio zemlje – zemlja je dio nas.” Tako glasi poziv za učešće u Speleološkoj školi koju i ovog proljeća sprema Speleološko društvo “HERCEG”, Mostar. Sa Žana Marijanović, predsjednicom Speleološkog društva Mostar, razgovorao Semir Behram.

Novinari, urednici, pravnici i studenti okupili su se, 19. marta, na jednodnevnoj radionici u Mostaru čija je tema bila “Govor mržnje”, a koja je organizovana u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija – IMEP, koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva i Otvorena mreža. Jednodnevna radionica imala je za cilj da potakne dijalog o slobodi izražavanja, govoru mržnje kao društveno neprihvatljivom javnom diskursu, standardima novinarskog izvještavanja, te razlikama između klevete i govora mržnje. Sa Slavisa Prorokom, voditeljem projekta, razgovarao Boris Filipić.

Tu je i 058. izdanje emisije Onomatobleja koja nam u goste dovodi Urbanog mrzitelja. S njim podug intervju načinio Ivor Terenca. Onomatobleju pripremili: Luka Marijanović i Nikola Rončević.