Drugo ime za slobodu 04/2019

Sedmični pregled sociokulturnih zbivanja – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža – utorkom online.

Drugo ime za slobodu #073 donosi:

Svjetski dan teatra obilježava se svakog 27. marta još od 1961. godine, kada ga je ustanovio Međunarodni pozorišni institut. Na taj dan, pozorišta širom svijeta imaju obavezu da obilježe ovaj praznik svoje djelatnosti, ukazujući na važnost koju teatarska umjetnost ima u društvu, a obavezno je i čitanje poruke koju, na poziv ITI-ja, svake godine napiše druga ugledna ličnost iz svijeta pozorišta. Bio je ovo dobar povod za razgovor sa dr. Tanja Miletic Orucevic. Razgovor vodio Ronald Panza.

Bojan Spasojević – magistar floristike i pejzažnog oblikovanja pokušava skrenuti pažnju građana Mostara na svakodnevnu potrebu očuvanja i širenja zelenih površina u urbanim sredinama. Prošle sedmice se posjetiteljima predstavio sa izložbom fotografija ukazujući njome na konstantno nasilje nad stablima i zelenim površinama koje se godinama unazad odvija u gradu na Neretvi. S Bojanom Spasojevićem razgovarao Semir Behram.

059. Onomatobleja ove sedmice ide pod nazivom „RAP BATTLE za Mostar“. Autori: Luka Marijanović, Nikola Rončević i Omer Hodžić (stand up komičar)


#074. Drugo ima za slobodu donosi:

Proteklog vikenda u OKC Abrašević nastupili su beogradski pankeri Bolesna Štenad.

Ovim povodom s frontmenom Aleksandrom Markovićem Lamom razgovarao Luka Marijanović.

Protekle sedmice upriličena je i mostarska promocija knjige ‘Suvremena sučeljavanja’ franjevca, teologa, filozofa i politologa fra Marka Oršolića. O knjizi su na predstavljanju govorili Slobodan Soja i Drago Bojic, a razgovor za AbrašRadio snimio je Semir Behram.

Tu je i nova Onomatobleja, 60. po redu u epizodi naziva ‘No BICA, No PICA’


U novom izdanju Drugo ime za slobodu poslušajte:

Osvrt na koncertne događaje proteklog vikenda – U OKC Abrašević nastupili su sarajevski Helem nejse, a potom i niška Galija.

S Nešom Milosavljevićem iz grupe Galija a povodom novog albuma benda ‘U raju iznad oblaka’, razgovarao Semir Behram.

Novi album promovirao je i Helem Nejse – ‘Pola čovjek, pola jedan’. Razgovor vodio Ronald Panza.

Osim toga, tu je i 61. izdanje emisije Onomatobleja. Ovoga puta u ‘Mostarskoj koridi’ Blejci su obišli Mostarski gospodarski sajam s kojeg nam donose ekskluzivne izjave BH poglavica.


U novom izdanju emisije Drugo ime za slobodu poslušajte:

Protekli vikend u Mostaru obilježio je povratak uvijek dobro prihvaćenog Kultur Shocka. O novom albumu, novinama u bendu razgovarali smo s Ginom Bananom.

PR Narodnog pozorišta Mostar Adna Mrgan uputila nas je u ovogodišnji program festivala komedije Mostarska liska 2019: Svečano otvaranje.

A nova Onomatobleja našla se u epizodi ‘Uskršnje zveckanje oružjem’.


Ne zaboravite na novo, 77. izdanje emisije Drugo ime za slobodu! Donosimo:

Pravo na grad: Radio dosije – Prvi dio intervjua o najuređenijem i najljepšem gradu u BiH s gradonačelnikom Čapljine Smiljanom Vidićem. / Capljina / Čapljinski portal / Radiopostaja Čapljina

Posjetili smo i jubilarno 20. izdanje ljubljanskog Orto festa. (Orto Bar)

Kultni ljubljanski kolektiv Borghesia u svježoj postavi iznova uzbuđuje duhove svojim najnovijim plesnopoetskim albumom ‘Proti kapitulaciji’ – konceptualno posvećenim avangardnoj poetici Srečka Kosovela. Ko je bio Srečko Kosovel, o kakvoj kapitulaciji se tu radi, što se sve promijenilo od početka 80-ih na ovamo… O svemu tome razgovarali smo s ikonom svjetske elektronske scene Aldom Ivančičem. / Borghesia na Orto Festu – 19. april 2019

Na kraju, tu je redovno, 63. po redu, izdanje satiričnog trojca Onomatobleja. Ovoga puta u epizodi ‘Incident’.