Drugo ime za slobodu 05/2019

Sedmični pregled sociokulturnih zbivanja – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža – utorkom online.

#078 Drugo ime za slobodu donosi:

Radio dosije: Pravo na Grad – Čapljina – Cvijet Hercegovine, drugi dio intervjua s gradonačelnikom Čapljine dr. Smiljanom Vidićem

U okviru 16. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“ održane su radionice „Društveno odgovorna kulturna produkcija“ i „Inkluzivne produkcijske prakse“. Voditelj radionica bio je Darko Lukić, teatrolog, dramaturg, sveučilišni profesor i znanstvenik te autor brojnih važnih knjiga iz oblasti kulturnog menadžmenta i produkcije, kao i teatrologije . S profesorom Lukićem smo nakon izuzetno kvalitetnih radionica koje je pohađala i ekipa OKC Abrašević razgovarali za AbrašRadio o tome koliko su nam u produkciji kulture važne inkluzivne i odgovorne društvene prakse, koji je posebni smisao EPK projekta te o stanju nezavisne kulturne scene i produkcije.

Tu je i 64. izdanje trojca Onomatobleja. Ovoga puta u avanturi ‘Magičnog graha’.


U 79. izdanju emisije Drugo ime za slobodu:

Nastavljamo naš Radio dosije – Pravo na grad – Čapljina. Slogan Čapljine je „Čapljina, Cvijet Hercegovine“. Grad je to koji raspolaže mnogobrojnim sačuvanim drvoredima, ima velike zelene površine, te više trgova i parkova. Čapljini se daje epitet prave male zelene oaze na hercegovačkom kršu.

Mnogo se radi na tome da se među građanima Čapljine promoviraju principi zaštite životne sredine, te se na taj način stvara bolje životno okruženje u lokalnoj zajednici.

Nakon intervjua s gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem,

ovoga puta donosimo razgovor s prvom osobom Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo Čapljine – Irenom Bakalar Bulum.

U OKC Abrašević se od 6. – 8. maja održao Trening o Istraživačkom novinarstvu. Trening je vodio Saša Leković, profesionalni novinar, trener istraživačkog novinarstva sa međunarodnom licencom i medijski konzultant. Hercegovački novinari, okupljeni u Abraševiću, tražili su odgovore na pitanja: šta je, a šta nije istraživačko novinarstvo, kako zaštititi sebe i redakciju, kako zaštititi izvore informacija. Tokom rada predstavljena je kratka istorija i definicija, kao i osnovne koje karakterišu Istraživačko novinarstvo. Razgovor sa Sašom Lekovićem vodio Ronald Panza.

Pred nama je i još jedno izdanje trojca Onomatobleja, ovoga puta u epizodi ‘Jezikologija’. Autori ovosedmičnog satiričnog radijskog programa bili su Luka Marijanović i Nikola Rončević.


Osamdeseto izdanje našeg programa Drugo ime za slobodu donosi:

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja obilježena je u subotu 18. maja 2019. godine na temu Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije.

Temom se željela naglasiti važnost muzeja u savremenom društvu i izazovima tehnološkog napretka i društvenih promjena uključujući migracije stanovništva. Ekipa AbrašRadija posjetila je Muzej Hercegovine Mostar gdje je proslava započela s likovnom radionicom mostarskih osnovaca, a nastavila se s predavanjem prof dr. Asje Mandić pod nazivom “Muzej i kultura i zajednica u procesima globalizacije”. Razgovarali smo sa direktorom Muzeja Hercegovina Asimom Krhanom i profesoricom Mandić. // Asja Mandic, Asim Krhan

Kristin Hayter, s trenutnim prebivalištem na Rhode Islandu, američka je umjetnica koja izaziva ustaljene maskulinum obrasce koncepata težeg zvuka. Kristin je od elemenata svog vlastitog iskustva nasilja i svoje široke akademske naobrazbe stvorila umjetnički subjekt ultimativne ženske odmazde, izvršiteljice kazne biblijskih razmjera za ‘bolest muškaraca’, a sve kroz žanrovski neodrediv i autentičan muzički izraz, barokno dekoriran i vrlo promišljeno sastavljen.

Na underground muzičkoj sceni Kristin Hayter poznatija je kao Lingua Ignota. Njen posljednji uradak, EP ‘All Bitches Die’ našao se 2017. na etiketi Profound Lore Records. U sklopu njene nedavne europske turneje uspjeli smo je krajem aprila čuti u Ljubljani, u klubu Gromka u Metelkovoj. Iskoristili smo priliku saznati više o ovom neuobičajeno uznemirujućem i originalnom projektu iz prve ruke.

Prevod čitala Maja Sinkler.

/ Klub Gromka, AKC Metelkova mesto / KiborgSpužva Büking / Mitja Kralj

Tu je i 66. izdanje satiričnog trojca Onomatobleja. Ove sedmice u epizodi naziva ‘Nulti navijač’!


Drugo ime za slobodu #081. donosi:

OKC Abrašević je krenuo sa realizacijom novog projekta pod nazivom “Onomatobleja 2.0”. Projekt će pokušati odgovoriti na pitanje: Na koji način se možemo boriti protiv negativnih stereotipa, predrasuda i diskriminacije u bh društvu? Biće urađeno nekoliko foKus grupa s mladim ljudima, realizirat će se umjetničke instalacije I preformansi, a trojac Onomatobleja će nastupiti u 25 gradova diljem BiH. Semir Behram je o projektu razgovarao s koordinatorom Onomatobleja 2.0, Vladimirom Ćorićem.

Ekološka udruga Majski Cvijet djeluje od 2005. godine i radi na zaštiti okoliša provodeći razne akcije na terenu. Problem koji ih je zadesio s nagomilanim plastičnim bocama ne znaju kako riješiti, jer ne nailaze na razumijevanje relevantnih osoba ni na jednom nivou vlasti. Mostarski ekolozi iz rijeke Neretve izvadili u nekoliko protekli dana više od 30.000 plastičnih boca koje nemaju kako adekvatno reciklirati, te strahuju da bi mogle ponovno završiti tamo od kuda su i prikupljene – u koritu rijeke Neretve.

Predsjednik ekološke Udruge “Majski cvijet“ Oliver Arapović gost je programa Drugo ime za slobodu. Razgovor vodio Ronald Panza.

Ovosedmična Onomatobleja ide pod nazivom “Ono što se desilo će vas šokirat”. Pošast fake newsa zarazila je i naš satirični trojac. Autorstvo nad 067. Izdanjem Onomatobleje potpisuju Luka Marijanović, Nikola Rončević I Omer Hodžić.