Drugo ime za slobodu #104 – AbrašRadio & Oaza Trebinje / Saša Džino / Onomatobleja 79

Art: ‘Električni okean’ / Marko Gačnik

U 104. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

StandUpforYourRights – Od medijske pismenosti, preko pripovijedanja, do scenskog satiričnog nastupa, sve su to dijelovi programa koji AbrašRadio provodi sa nevladinom organizacijom Oaza iz Trebinja. Projekat je ponovo okupio mlade iz regije Hercegovine. Nakon Zvučnih razglednica (Zvučne razglednice Hercegovine), gdje smo snimali i proizvodili autentičan zvučni zapis, i ‘Mostova pripovijedanja’, gdje su se mladi upoznavali s pričanjem priča kao preduvjetom i nadgradnjom komunikacije, uspješno smo spojili Mostar, Trebinje, Nevesinje, Ljubinje, Stolac i Čapljinu. AbrašRadio nastavlja u istom ritmu i s novim partnerskim programom spaja Mostar, Gornji Vakuf, Jablanicu, Konjic, Nevesinje i Trebinje. Ovaj put tematski odlazimo dalje i ambicioznije. Mladi polaznici i polaznice dobit će znanja koja se prije svega tiču medijske kulture, da bi zatim, kroz rad na sebi i na pozornici, isporučili stečeno znanje kroz zajednički scenski nastup. Ronald Panza razgovarao je s Nedeljkom Neškom Ilijić (UG Oaza) i Kristinom Ćorić (OKC Abrašević).

SašaDžino jedan je od rijetkih bh. horor pisaca. Iza sebe ima već tri knjige – dvije zbirke priča „Mrtvačkemrlje“ i „Srceodplastike“, te roman „Šejtanovgoblen“. Ove godine izašla je njegova nova knjiga, roman – ,,Električniokean” koju autor voli nazivati ljubavnom naučno-fantastičnom pričom. Džino u razgovoru sa Borisom Filipićem za Abrašradio otkriva ko su autori horora ili horor fantastike koje preferira čitati, šta ga privlači u tim knjigama, te koja bi SF djela preporučio našim slušateljima.

Tu je i novo izdanje Onomatobleje, 078. po redu, a nosi naziv “Teška leži kruna”. Onomatobleja ove sedmice ponovno dvojac, no ovaj put uveseljavaju nas Zdena i Nikola.

Urednik i voditelj: Husein Oručević Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Drugo ime za slobodu, premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama ROM – RADIO OTVORENA MREŽA

Poslušaj: