Zemlja-Voda-Zrak: ‘Crni med’ u biblioteci OKC Abrašević

Tuzlanska platforma za ekološku humanistiku Zemlja-Voda-Zrak koja djeluje u okviru udruge Front slobode, izdala je treći strip na temu ekološkog zagađenja i korupcije Crni med.

Prva dva stripa bavila su se problemima zagađenja piralenom te tuzlanskim HAK-om. Prvi strip ZVZ djelo je dvojca Šejla Šehabović i Damir Arsenijević te crtača Marka Gačnika, dok su naredna dva, Željezne zvijeri i Crni med Arsenijević i Gačnik napravili zajedno s piscem Sašom Džinom, dok je Šehabović producentica. Izdavač svih stripova je Muzej za književnost i pozorišnu umjetnost Bosne i Hercegovine.

Crni med kao ozbiljan strip duboko ulazi u priču o GIKIL-u, koksari u Lukavcu, ističući probleme zagađenja i izvlačeći fascinantnu paralelu između proizvodnje koksa i pčela koje prave crni med. Rasplećući narativ, “Crni med” osvjetljava tešku sudbinu radnika GIKIL-a i surove stvarnosti s kojom se suočavaju. Iza ekološkog aspekta, grafički roman zaranja u zamršenu mrežu korupcije koja okružuje “košnicu”, s posebnim fokusom na Pramoda Mittala, indijskog vlasnika GIKIL-a. “Crni med” povezuje probleme zagađenja, radne snage i korupcije, tkajući priču o balansu između industrije, prirode i ljudske pohlepe. Ovaj strip služi kao snažan komentar o složenim izazovima s kojima se suvremeno društvo suočava, gdje se težnja za profitom često sudara s očuvanjem okoline i socijalnom pravdom.

Crni med možete pročitati ovdje.

Crni med kao i ostale stripove platforme Zemlja-Voda–Zrak možete pronaći i u biblioteci OKC Abrašević. Biblioteka OKC Abrašević otvorena je utorkom i petkom od 10 do 14 h.