Drugo ime za slobodu #105: Tomislav Gracin / Zdravstveno Vijeće HNK / Onomatobleja 80

📟 Drugo ime za slobodu #105 donosi:

▶️ U Abraševiću je tokom vikenda gostovao boem, pjesnik, kantautor iz sjene – dobri duh Splita – Tomislav Gracin. Iza sebe ima objavljena dva albuma “Mono” i “Dva” koje je sam snimio, odsvirao i producirao. Gracinova muzika je intimna, prožeta različitim muzičkim pravcima, smještena negdje između Arsena Dedića na jednoj i Radioheada na drugoj strani. Razgovarali smo o posljednjem albumu, o Splitu, te o njegovom programu ‘Radio na cesti’ koji vodi na KLFM Radiju.

▶️ Zdravstvena Vijeća obavljaju poslove i zadatke utvrđene Zakonom o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata, te u sklopu svojih mjerodavnosti, donose odgovarajuće preporuke i zaključke u svrhu poboljšanja prava pacijenata i cjelokupnog zdravstvenog sistema u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U Zdravstveno vijeće Ministarstvo je tokom proljeća imenovalo predstavnike pacijenata, udruženja mladih, Liječničke komore, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo, Crvenog križa i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite: Jasminku Rebac, Marina Bagu, Darka Kneževića, Zdravka Rozića, Nermina Avdića, Zorana Nikolića, Almu Kozo i Branku Bošković. Sa kolegom Marinom Bagom iz Mreže Naše društvo razgovarali smo važnosti postojanja Zdravstvenih vijeća od onih na lokalnom, pa sve do federalnog nivoa organiziranja, te njegovim očekivanjima od novoformiranog Zdravstvenog vijeća u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

▶️ U trećem dijelu programa, kao i uvijek, slijedi novo izdanje radijskog satiričnog programa Onomatobleja. Zašto je Zdena pozelenio? Poslušajte u novoj epizodi! Autori Onomatobleje: Luka Marijanović, Nikola Rončević I Omer Hodžić.

Urednik i voditelj: Husein Oručević Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama ROM – RADIO OTVORENA MREŽA

Poslušaj: