Drugo ime za slobodu #112 – Jadi zdravstvenog sistema HNK / Deponija Uborak – drugi dio / ONMTBLJ 87

U novom izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:

Hrvatska Republikanska Stranka pokrenula je inicijativu u Skupštini HNK o potrebi što hitnijeg definiranja kantonalnog zakona naplate zdravstvenih usluga, koji bi se uskladio sa Federalnim, a koji jasno nalaže plaćanje u skladu ”sa opsegom, kvalitetom i vrstom usluge“. Porezni obveznici moraju imati transparentne informacije koliko, na koji način i kome se uplaćuju njihovi novci kada se radi o ugovorima koje ZZO našeg kantona sklapa sa zdravstvenim ustanovama. Potrebno je definirati način financiranja od strane ZZO-a zdravstvenih usluga i kod privatnih ustanova, gdje su redovi manji, a period čekanja kraći.

Zastupnik HRS-a u Skupštini HNK, Slaven Raguž uputio je zastupničko pitanje ministru zdravstva, rada i socijalne zaštite Goranu Opsenici i direktoru ZZO-a Radi Bošnjaku o dobivanju na uvid svih ugovora i isplaćenih jednokratnih pomoći javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama. Izvršna Vlast HNK šuti. Donosimo razgovor sa Slavenom Ragužom, poslanikom HRS-a u Skupštini HNK.

Nastavljamo i naš Radio dosije – Zagađenost i zbrinjavanje otpada u BiH. Poslušajte drugi dio razgovora sa Fudom Hujdurom, predstavnikom Udruženja “Jer nas se tiče”. Teme o kojima smo razgovarali bile su pomor ribe u potoku Sušica, ukidanje Okolinske dozvole JP Deponija Mostar, te blokada deponije Uborak od strane građana sjevernih naselja Grada Mostara.

Tu je, kao i uvijek, najnovije izdanje emisije Onomatobleja. Nova epizoda nosi naziv ‘Predznak smaka svijeta’.

Urednik i voditelj: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Poslušaj:

Drugo ime za slobodu – premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radija Otvorena Mreža