Godišnjica smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

Danas se navršava 16 godina od smrti bh. književnika i novinara Dragana Šimovića. Ovu će godišnjicu obitelj obilježiti posjetom groblju, oživljavanjem sjećanja na njegov život i djela te sudjelovanjem na misi zadušnici koja se u 9 sati održava u crkvi Sv. Stjepana u Gabeli.

Priče, pjesme i kolumne objavljivao je u mnogim listovima i časopisima. Priče su mu adaptirane za radio i televiziju, a dio njih preveden je na njemački, engleski, slovenski i makedonski jezik.

Prvu knjigu priča “Misterij stolne lampe” objavio je 1990. godine u sarajevskoj Svjetlosti, nakon čega je knjiga “Prolaznik” objavljena 1997. godine u nakladi Matice hrvatske Sarajevo i Zirala iz Mostara. Godine 2003. Šimović je objavio knjigu priča “Učili smo za pjesnike”. Iste godine s Josipom Mlakićem i Robertom Mlinarcem objavljuje knjigu “Triangulacija”.

Dobitnik je prve nagrade za priču “Zijo Dizdarević” 1988. godine, a uvrštavan je i u izbore i antologije.

Šimović je rođen 14. lipnja 1964. godine u Gabeli kod Čapljine. Jedno vrijeme radio je u Sarajevu, te uređivao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja “Stećak”, a veći dio života proveo je u Mostaru.

Bio je prvi direktor izdavaštva i urednik u nakladničkoj kući Hercegtisak, a jedan je od urednika prvog leksikona legendarne grupe Indexi.

Također je bio član Društva književnika BiH i Hrvatske, te aktivni član HKD Napredak i Matice hrvatske. Pokrenuo je brojne radionice za mlade, među kojima je Škola kreativnog pisanja iz koje su ponikli brojni umjetnici i projekti, kako književni i likovni tako i kazališni.

U Mostaru je pokrenuo vlastitu antikvarnicu “Škrinja”, koja je okupljala brojne umjetnike i motivirala mlade da sa svojim stvaralaštvima izađu iz anonimnosti, a među njima su i sada već zvučna imena u BiH i okruženju.

Nakon smrti koja je Dragana Šimovića zadesila u punoj snazi stvaralaštva ostala je nikada objavljena njegova posljednja knjiga “Učili smo za pjesnike II”, koja je u čast njegovog života i djela iste godine 2007. kada je preminuo, javnosti predstavljena u časopisu “Motrišta”.