Grad Konjic stipendira učenika koji izučavaju zanate

Foto: Grada Konjic

Kao rezultat mjera koje Grad Konjic provodi u protekle dvije godine, čiji je cilj stvoriti radnu snagu koja je konkurentna na tržištu rada, u Srednjoj školi Konjic se obrazuju mladi Konjičani za zanimanje plinski i vodoinstalater, stvarajući dugoročno dobru bazu za zadovoljavanje potreba za ovom vrstom obrazovanih majstora u Konjicu.

U vremenu kada brojni zanati izumiru Grad Konjic je primjer dobre prakse na ovom planu. Mladi Konjičani koji su se opredjelili za ovo zanimanje kroz praktičan rad i stručnu pomoć zaposlenika JKP Vodovod i kanalizacija Konjic savladavaju potrebne vještine i usvajaju znanje kako bi u budućnosti mogli odgovoriti svim potrebama i zadacima koje ovo zanimanje nosi.

“Cilj je učenike osposobiti da nakon završene škole imaju kvalitetno i upotrebljivo znanje koje usvajaju osim u školi i u javnim i privrednim preduzećima”, kazala je Enisa Karkelja, direktorica Srednje škole Konjic, koja je pohvalila angažman učenika i stručnih lica koja vrše njihovu edukaciju za potrebe zanimanja plinski i vodoinstalater, posebno izdvajajući podršku Grada Konjica kroz stipendiranje učenika Srednje škole u skladu sa Pravilnikom o stipendiranju, što učenicima daje podstrek da budu uspješni u ovim aktivnostima. S tim u vezi u Srednjoj školi Konjic Grad Konjic stipendira 15 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, zanate.

Nermin Parcan, majstor vodoinstalater JKP Vodovod i kanalizacija Konjic, koji obavlja praktični dio nastave, zadovoljan je angažmanom učenika i njihovom zainteresovanošću za rad na terenu.

“Aktivo učestvuju u našim aktivnostima, jer želimo da budu spremni za samostalan rad i kada je u pitanju montaža, ali i otklajanje kvarova. Mislim da je ovo dobra stvar, jer su vodoinstalateri traženi na tržištu. Drago mi je da su Gradska uprava Konjic i Srednja škola prepoznali potrebu za ovim zanimanjem. Posao jeste odgovoran i težak, ali ima perspektivu i dobro je plaćen. Nadam se da će i u budućnosti biti zainteresovanih učenika. Vodoinstalateri imaju ponude da idu raditi u zemlje regiona i dalje po Evropi, međutim ovdje je posla i previše, i nemamo potrebeu nigdje ići”, kazao je Parcan.

Samed Macić, Amer Jablić, Haris Ćibo i Jasmin Karić vrijedna ekipa mladih Konjičana, učenika drugog razreda Mašinske stručne škole, smjer plinski i vodoinstalater, koji su se, između ostalih, odlučili upisati ovaj smjer u namjeri da svoj budući radni angažman ostvare u ovoj oblasti, dijeleći svoje utiske su kazali: – Privukao nas je ovaj smjer, jer je zanimljiv, a vodoinstalateri traženi. Polako se pronalazimo u ovom poslu, svakog dana naučimo nešto novo, usvajamo nova znanja. Zavoljni smo angažmanom profesora.

“Najinteresantniji dio je tokom praktične nastave kada primjenjujemo naučeno. Iskreno se zahvaljujem za stipendiju Gradskoj upravi Konjic, koja meni i roditeljima olakšava finansiranje. Očekujem u budućnosti da ovo bude moj poziv”, kazao je učenik Amer Jablić.

Prema istraživanju tržišta rada, konjičkim preduzećima i privredi u naredne tri godine trebat će 22 vodoinstalatera, a trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Konjicu nema nezaposlenih  lica ovog smjera