Građani traže javno izjašnjavanje 17 političkih subjekata za Skupštinu HNK po pitanju raskida koncesionog ugovora za gradnju mHE na Bunskim kanalima

Neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“, koja okuplja mještane naselja Buna, poslala je otvoreno pismo na adrese 17 političkih subjekata koje imaju svoje kandidate za zastupnike u Skupštini HNK/Ž na predstojećim Općim izborima. U otvorenom pismu političkim subjektima su ponudili da potpišu izjavu kojom se javno obvezuju da će staviti na listu prioriteta borbu za Bunske kanale i zaustavljanje gradnje minihidroelektrana na tom spomeniku prirode
tako što će u slučaju da budu izabrani u Skupštini HNK/Ž dati podršku raskidu koncesionog ugovora potpisanog 2014. godine.

„Mi smo sve bliži trajnoj zaštiti Bunskih kanala, spomenika prirode, ali borba i dalje traje. U toku je procedura izmjene postojećeg Prostornog plana Grada Mostara, ali sve dok se ne usvoji izmijenjeni Prostorni plan Grada Mostara, na snazi je trenutni u kojem su ucrtane 2 mHE na Bunskim kanalima, na osnovu kojeg bi investitor imao zakonsku mogućnost da ishoduje potrebne dozvole! Osim toga, ni trenutni saziv Vlade HNK/Ž još uvijek nije pokrenuo proceduru raskida koncesionog ugovora za ove 2 mHE. Smatramo da Skupština HNK/Ž u budućem sazivu ima značajnu ulogu i vjerujemo da će budući zastupnici Skupštine HNK/Ž raditi u interesu svih građana Mostara, stavljajući na listu svojih prioriteta borbu za Bunske kanale odnosno zaustavljanje gradnje planiranih mini hidroelektrana na ovom spomeniku prirode.“, navode članovi neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“. Rok za dostavu odgovora je 21. rujna 2022. godine, a nakon toga će neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ javno objaviti odgovore svih političkih subjekata kao i informaciju koji politički subjekti se nisu izjasnili tj.poslali svoj odgovor.

Podsjećamo, već nekoliko godina traje borba građana i nevladinih organizacija protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima. Nakon izbora za Gradsko vijeće Mostara građani, izvršivši pritisak na njih, naveli su Grad Mostar i gradske vijećnike da krenu u izmjene postojećeg Prostornog plana Grada Mostara kako bi se iz njega izbrisale mHE Buna 1 i Buna 2. Brisanjem ovih elektroenergetskih objekata iz Prostornog plana Grada Mostara bit će usklađen Prostorni plan Grada Mostara sa Prostornim Planom više razine tj. kantona/ županije, međutim na snazi će i dalje ostati koncesioni ugovor koji je Vlada HNK/Ž potpisala sa investitorom 2014. godine. Investitoru je tri puta odbijen zahtjev za urbanističku suglasnost, dva puta odbijen zahtjev za prethodnu vodnu suglasnost a poništena je i okolinska dozvola izdata od strane Federalnog Ministarstva okoliša i turizma. Novim Zakonom o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH zabranjena je izgradnja mini hidroelektrana snage 10 megavata (MW), međutim ostavljena je mogućnost onima koji su potpisali koncesione ugovore da u naredne tri godine ishoduju potrebnu dozvolu.

PODRŽITE NAŠU BORBU – Štiti li se spomenik prirode gradnjom mHE?


(Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Buni”)