Hercegovina Online #20: Sedmični pregled zbivanja u Hercegovini + Week Story: Duhanska industrija i hercegovačka škija

🎙 U 20. izdanju magazina Hercegovina Online donosimo:


TJEDNIK SEDMIČNIK: Predizborna kampanja za predstojeće Opće izbore koji će se održati drugog dana u desetom mjesecu već bilježi niz neprivilnosti, među kojima je kupovina glasova, a zbog inflacije se biračima za glas nudi i stotinu eura. Zbog nepovjeenja prema vladajućim strukturama, Mostarci koji se godinama bore za zaštitu Bunskih kanala od 17 političkih subjekata koji žele ući u vlast HNK traže pismenu garanciju da će štiti interese prirodnog fenomena koji je 1970-ih godina i zakonom zaštićen. Mostarsko jezero su prošlog vikenda u sklopu velike ekeološke akcije čistili ronioci iz 20 gradova, a s njih 90 je zaronio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić. Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je nakon pola godine od zemljotresa koji je pogodio Hercegovinu uspjela izdvojiti 400 hiljada KM za sanaciju Stoca i Čapljine, koji su pretrpjeli velike štete. Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je u ponedjeljak u Mostaru s predstavnicima 96 poduzeća ugovore za poticaje kojima će osigurati 216 novih radnih mjesta.

Za Tjednik sedmičnik govore: Ivan Čavar, koordinator za zagovaranje, Koalicija “Pod lupom” , Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose s javnošću Koalicije Pod lupom, Zulka Baljak, članica Strateškog odbora Koalicije Pod lupom, predsjednik ekološke udruge Majski Cvijet Oliver Arapović, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH Amir Zukić.

WEEK STORY: A priča sedmice posvećena je duhanskoj industriji i hercegovačkoj škiji. Zlatno doba duhanske industrije u našoj zemlji koje su ugasili svjetski duhanski divovi preuzevši tržište je dio historije uništene industrije u Bosni i Hercegovini i potencijal turističke ponude za koju se tek treba izboriti. Ovo je tema koja se aktualizirala povodom obilježavanja 70 godina od utemeljenja Duhanskog instituta u Mostaru gdje su oživjela sjećanja na zlatno doba duhanske proizvodnje. Analiziralo je njeno gašenje, ali su iznesene i ideje za očuvanje tradicije koja bi mogla biti turistički brend.

Za Week Story govore: Hamid Ćustović, profesor na Poljoprivrednom i prehrambenom fakulteta u Sarajevu, Vladimir Trninić, dugogodišnji direktor Instituta i istraživačkog razvojnog centra Hepok, Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

🎙 Pripremila Gordana Šimović
Urednik emisije Husein Oručević
Tonska realizacija Ahmed Voloder

🎧 Muzika:
🎹 Ari Lennox – Hoodie
🎹 Kenny Beast – Still

👂 Poslušaj: 👇