Kegelj: Osobe s invaliditetom mogu puno više nego što društvo misli

Foto: Fena

Okrugli stol na temu “Inkluzija, zanati, perspektive…” održan je u srijedu u Mostaru u sklopu projekta “Starim zanatima do novih mogućnosti”, čiji je jedan od glavnih ciljeva pokazati mogućnosti osoba s invaliditetom te ukazati na važnost praktičnog rada za učenike srednjih strukovnih škola.

Projekt koordinator udruženje “Vedri osmijeh” Matea Kegelj kazala je kako se ovim projektom, među ostalim, htjela pokazati i atraktivnost starih zanata.

“Naše udruženje navedeni projekt provodi od septembra 2022. godine. Cilj nam je bio uključiti učenike srednjih strukovnih škola, naše korisnike, odnosno osobe s invaliditetom, kao i studente Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) u ulogama volontera. Htjeli smo pokazati kolika je važnost praktičnog rada za učenike srednjih strukovnih škola, atraktivnost starih zanata i njihovu praktičnu primjenu, kako u svakodnevnom životu, tako i u nekoj turističkoj ponudi Mostara. Najvažniji aspekt ovog projekta za nas je pokazati mogućnosti osoba s invaliditetom”, istaknula je Kegelj.

U sklopu projekta organizirano je šest inkluzivnih radionica obrade gline na kojima su učestvovali učenici Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića, studenti Filozofskog fakulteta, štićenici udruženja “Vedri osmijeh” i njihovi roditelji, piše Fena.

“Već na samom početku vidjeli smo da će uspješnost radionica biti puno veća nego što smo se nadali. Osim što su svi imali priliku za neki praktični rad, pokazalo se da radionice imaju terapeutsko djelovanje za sve učesnike. Učenici srednjih redovnih škola nisu imali iskustvo ni priliku raditi zajedno s osobama s invaliditetom, nisu znali kako da se ponašaju, ali tokom ovih radionica i kroz zajedničko druženje i rad oni su se zaista opustili, pomagali im i prihvatili ih kao svoje vršnjake”, kazala je Kegelj.

Naglasila je kako osobe s invaliditetom mogu puno više nego što to društvo misli, što se i pokazalo na spomenutim radionicama.

“Dug je put da oni od ovog i sličnih projekata imaju neku materijalnu korist, iako nekim malim koracima idemo prema tome. Da bi neko nešto radio prvo se treba obučiti, a mi smo to kroz radionice i omogućavali i nadam se da ćemo ovu priču nastaviti. U projektu kroz radionice uključili smo obradu drveta i obradu gline, a u budućnosti ćemo, nadamo se, uključiti i neke druge stare zanate”, navela je Kegelj.