“Los Rosales” obilježio 26. godišnjicu rada

Foto:Fena

Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” iz Mostara obilježio je u petak 26. godišnjicu svog postojanja i rada, a njegova ravnateljica Mirna Mezit naglasila kako se ne prestaju truditi svakodnevnicu mladih i djece s poteškoćama učiniti ravnopravnom u društvu.

Los Rosales, koji svakodnevno odgaja, obrazuje, socijalizira i radno osposobljava djecu i mlade s poteškoćama u razvoju ove je godine godišnjicu obilježio tako što je upriličio druženje djece s vršnjacima iz redovnih škola i vrtića Grada Mostara prigodnim kulturno-umjetničkim programom i radionicama.

“Već 26 godina koračamo i pokušavamo svakodnevnicu mladih i djece s poteškoćama učiniti ravnopravnom kao i svih ostalih članova ovoga društva, i to uz potporu naših partnera: Grada Mostara i Vlade HNŽ-a te prijatelja Centra”, istaknula je u razgovoru za Fenu direktorica Centra “Los Rosales” Mirna Mezit.  

Po njezinim riječima, rođendan Centra se ove godine proslavlja na drugačiji način pa su, pored kratkog programa u kojem sudjeluju djeca Centra, stigli i učenici redovnih škola i vrtića Grada Mostara u pratnji svojih odgajatelja, a koji će se kroz sportske, kreativne i likovne radionice družiti i obilježiti rođendan “Los Rosalesa”.

Dodala je i kako im je želja da kroz zajedničko druženje i radionice prikažu što prava inkluzija djece i osoba s invaliditetom zaista jeste.

Govoreći o urađenom u proteklom razdoblju, ravnateljica Centra istaknula je europski projekt  – Inklusive play koji “Los Rosales” radi u suradnji s Gradom Mostarom, Gradom Zadrom i vrtićem “Latica”, što bi uskoro trebalo rezultirati inkluzivnim parkom na Kantarevcu u Mostaru.

Podsjetila je i na to da je Centar u protekloj godini dobio i terapijsku sobu – za koju je obučeno deset stručnjaka za različite vidove terapije – igrom, senzornom komunikacijom itd.

“Mi ne mirujemo, nego kroz različite projekte i ljude koji prepoznaju naš rad nastojimo mijenjati svijest ljudi i uključiti mlade i djecu s poteškoćama u razvoju u sve sfere društva, a ne samo u obrazovanje” istaknula je Mezet.

Osim djece Centra te njihovih vršnjaka iz škola i vrtića, predstavnika Grada Mostara te prijatelja Centra “Los Rosalesa” obilježavanju 26. obljetnice, nazočio je i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi HNH Rašid Hadžović.

Čestitajući obljetnicu rada i djelovanja Centra, ministar Hadžović je ponovio kako su u Gradu Mostaru i HNK ponosni zbog jednog ovakvog centra s obzirom na to da je nastao u teškom trenutku, za vrijeme rata, kao i zbog djece koja imaju potrebu za tom vrstom skrbi koju pruža ovaj centar.