Konferencija u povodu poziva za grantove za zajedničke aktivnosti civilnog društva i Grada Mostara

Konferencija u povodu objave Poziva za grantove za zajedničke aktivnosti organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti Grada Mostara, a u okviru projekta “Mostar – Prostori koji pokreću” finansiranog sredstvima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, održat će se u ponedjeljak, 16. januara, u velikoj dvorani Hotela Mostar s početkom u 12 sati.

Izjave za medije planirane su za 11 sati i 45 minuta u Banket dvorani Hotela Mostar, a prisutne će pozdraviti šefica političkog tima pri Britanskoj ambasadi u Sarajevu Helen Flewker te gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, najavljeno je iz Agencije lokalne demokratije iz Mostara (LDA Mostar).

Na konferenciju su pozvani predstavnici nevladinih organizacija koji su kroz projekt “Mostar – Prostori koji pokreću” učestvovali na aktivnostima izgradnje vlastitih kapaciteta te nominirane institucije i službe Grada Mostara, kao i druge nevladine organizacije.

“Cilj programa grantova je unaprijediti ulogu civilnog društva Mostara u radu s ključnim dionicima na rješavanju pitanja koja utječu na kvalitetu života građana na nivou zajednice. Također, jedan od ciljeva je ostvariti saradnju s lokalnim vlastima Mostara kako bi zajednički radili na sistemskim rješenjima kroz izmjene budžeta, politika i zakona”, dodaje se u najavi.

Iz LDA Mostar smatraju kako će se realizacijom aktivnosti kroz ovaj Poziv uvesti novi mehanizmi za bolje informisanje građana i veću sposobnost utjecaja na donošenje odluka na lokalu.

“Objavi Poziva prethodio je proces izgradnje kapaciteta nevladinih organizacija i lokalnih vlasti koji je LDA Mostar implementirala kroz navedeni projekt u razdoblju septembar-decembar 2022. godine. Proces se završava događajem ‘Korak do saradnje’ koji će prethoditi konferenciji povodom objave Poziva. Događaj će omogućiti predstavnicima nevladinih organizacija, učesnicima dosadašnjih aktivnosti LDA Mostar umrežavanje s potencijalnim partnerima na programu grantova za zajedničke aktivnosti civilnog društva i lokalnih vlasti grada Mostara”, navodi se u najavi.

Inače, projekt “Mostar – Prostori koji pokreću” trogodišnji je projekt koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana i podršku inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i privrednog života u Mostaru.

Projektom se namjeravaju podržati građani i lokalne vlasti da učinkovito koriste nove vještine, alate i mehanizme za rješavanje prioriteta na uključiv, rodno osjetljiv, participativan i sistemski način.

Pored toga, projekt direktno dodjeljuje sredstva za finansiranje infrastrukturnih projekata i intervencija u javnom prostoru, kao i inicijativa koje dizajniraju i vode građani, a koje se odnose na zajednički javni prostor i zajedničke aktivnosti.

Nosioc projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 misija širom svijeta. Zajedno s PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije iz Mostara (LDA Mostar) i Udruženje građana Nešto Više (NV). Projekt finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.