Ljetni program 20 godina OKC Abrašević

20 godina OKC Abrašević

Nakon uspješnog proljetnog početka proslave dvadesetog rođendana Omladinskog kulturnog centra Abrašević i probranog teatarskog, muzičkog i knjiškog sadržaja, na redu su još tri ljetna koncerta koje poklanjamo našim sugrađanima/kama:

Damir Imamović je jedan od važnih umjetničkih zidara ranog novog Abraševića. Danas već slavni izvođač, reformator i čuvar sevdaha, veću afirmaciju jeste doživio upravo u Abraševiću. Legendarni koncert, zabilježen i objavljen kao živi album „Live in Abrašević“, kojeg je snimio Damir Imamović Trio, označio je početak obostrane ljubavi između Damira i Abraševića, koja traje i danas. U međuvremenu je Damir snimio film o Sevdahu i napravio brojna istraživanja i aktivnosti u očuvanju same forme kao i njenog razvoja – radeći na tekstovima i skupljajući te svirajući manje poznate kompozicije, dajući standardima novo ruho. Istovremeno, na ovom je putu pazio posebno na tradicionalne izvođače, od kojih je učio, ali ih i javno podržavao. Krenuo je više samostalno nastupati, oformio novi trio Sevdah takht koji mu je pomogao da se približi stilovima recentne world music scene. Konačnu afirmaciju i veliko svjetsko priznanje donio mu je album Singer of Tales, koji je snimio sa legendarnim jazz basistom Gregom Cohenom te sviračem kemanea Deryom Turkanom i violinisticom Ivanom Đurić. Na ovom albumu misija osuvremenjavanja tradicionalne sevdah muzike savršeno je zaokružena te je sasvim zasluženo nagrađen i nagradom ‘The Best Artist of Europe’ koju dodjeluje ugledni časopis Songlines. Damir Imamović će 10. juna otvoriti ljetni dio rođendanskog programa OKC Abrašević, a uz pratnju Ivane Đurić na violini i Benjaminu Drijenčiću na trubi.

Damir Imamović

Sanel Marić Mara još jedno je dijete Mostara i Abraševića. Nošen jedinstvenim toplim glasom, jednostavnom gitarom i suvremenim melodijama Mara kao da stvara muzički putopis od mostarskih bašti, zaboravljenog mirisnog bilja i starih, zaraslih i  nedostupnih staza. U Marinim pjesmama oživljavaju riječi Antuna Branka Šimića, Alekse Šantića, Maka Dizdara, Safet-bega Bašagića, Ive Andrića, a mirisi ovih riječi dugo lebde ispred zvučnika nakon što se muzika odmori. Mara je svojevoljno samozatajan autor, u svojim stajalištima beskompromisan, umjetnički dosljedan bosanskohercegovačkom i mostarskom poetskom romantizmu. Na ovaj način se počeo upisivati u pravog čuvara sada već pomalo izgubljenog vazduha tišine i mira. Na novom albumu Pure koristi se i engleskim jezikom, zbog kojeg se ti trenuci mogu upisati i u  kvalitetni suvremeni indie rock. Mara ovako postiže na uvjerljivosti svoje priče o slobodi boja jeseni koja će zauvijek ostati u našem sjećanju. Sanel Marić Mara nastupit će 8. jula uz pratnju Darija Lukića na klavijaturama, s Đanijem Pervanom na produkciji zvuka.

Sanel Marić Mara

Kad nešto nazovete imenom biljke, a još kada je to divlja šljiva, ime Zerdelija odmah jasno asocira na gorko-slatku aromu. Zerdelija je sastav mlađih mostarskih izvođačica okupljenih oko sugestivnog i duhovnog vokala Tijane Bašić i suptilne akustične gitare Marije Raspudić. Sviraju tradicionalnu muziku sa Balkana i šireg slavenskog govornog područja. Svojim obradama tradicionalnih pjesama svih naroda koji naseljavaju ovo kulturno bogato područje, nastoje na originalan način prenijeti bezvremensku ljepotu muzike sa Balkana i muzike svojih slavenskih predaka. Pjesme koje sviraju na najbolji mogući način odražavaju duh vremena i običaje iz prošlosti, u novom, modernom ruhu. Vjerujemo kako će se Zerdelija svojim angažmanom ubrzo upisati među najpoznatije izvođače tradicijske muzike u regiji. Zerdelija će zatvoriti ljetni rođendanski program, 25. augusta, i to kao trio, Tijani i Mariji na perkusijama će se pridružiti Tarik Guzin.

Zerdelija

Svi koncerti su besplatni, a naš ljetni rođendanski program podržan je kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).