Microsoft preuzima Netflix

Foto: Towards Data Science

Kako tvrdi Reuters, a prenosi Bljesak, Netflix će biti sljedeća velika kupovina kompanije Microsoft.

Otkako je 2014. unaprijeđen u ured tehnološkog titana, Satya Nadella je krenuo u skupu kupnju. Počelo je akvizicijom tvrtke koja stoji iza hit igrice Minecraft vrijedne 2,5 milijarde dolara.

Kasnije je Microsoft kupio LinkedIn za 26 milijardi dolara, a razvijača softvera za prepoznavanje govora i umjetnu inteligenciju Nuance za 20 milijardi dolara. Activision Blizzard bio je daleko najveća objavljena meta, sa 69 milijardi dolara.

Posjedovanje Netflixa imalo bi strateški smisla. Dvije tvrtke već su blisko povezane. Netflix je odabrao Microsoft kao svog partnera za oglašavanje za novu uslugu pretplate podržanu oglašavanjem. Predsjednik Microsofta Brad Smith također sjedi u upravi Netflixa. Dio razloga za dogovor je da Microsoft želi ponuditi uslugu streaminga videoigara na više uređaja.

Netflix ima svoje velike planove u igricama. Godine 2022. tvrtka koju vodi Reed Hastings preuzela je Spry Fox, svoj šesti interni studio. Postati dijelom Microsoftovog carstva pojačalo bi te ambicije. Paket sa streaming TV-om i igricama nije teško dokučiti.