Novi Microsoftov sustav iz tri sekunde govora može sintetizirati bilo čiji glas

Foto: SempreUpdate

Microsoft je odlučio mnogo toga uložiti u umjetnu inteligenciju i njezin razvoj u nadolazećim godinama. Već sada znamo da su najveći pojedinačni investitor u OpenAI. U organizaciju koja je izradila ChatGPT i DALL-E do sada su uložili milijardu dolara. Ona trenutačno vrijedi, prema nekim procjenama, 29 milijardi dolara, a Microsoft je u dogovorima da uloži dodatnih 10 milijardi i preuzme 49% vlasničkog udjela u kompaniji koja ima potencijal redefinirati budućnost umjetne inteligencije (i ne samo nje), piše bug.hr.

Nova tehnologija koja se “kuha” u Microsoftu sada se tiče unaprjeđenja modela “text-to-speech”, onih koji iz napisanog teksta sintetiziraju prirodni ljudski glas. No, njihovi su stručnjaci otišli korak dalje od generiranja sintetičkog ljudskog glasa, pa su uspjeli istrenirati umjetnu inteligenciju da im stvara realistične replike glasova stvarnih ljudi.

Sustav VALL-E, izrađen u Microsoftu i prikazan tek kroz nekoliko demo primjera, koristi napredne računalne neuronske mreže za analizu teksta kroz jezične modele. U to potom kombinira primjere zvučnih zapisa na temelju kojih može generirati nove zvukove. Sustav je treniran na 60 tisuća sati govora oko 7 tisuća različitih govornika na engleskom jeziku, za što kažu da je više stotina puta veći podatkovni skup od onih korištenih na dosadašnjim sličnim sustavima.

Krajnji rezultat – VALL-E treba “čuti” samo tri sekunde nečijeg govora, da bi glas te osobe uspješno iskoristio za daljnje generiranje zvuka, “govoreći” glasom te osobe. Dodatnu prednost pred postojećim modelima ovaj sustav donosi i zadržavanjem potrebne emocije u glasu, čak i naglaska te zvučnog okruženja, kakvo je “čuo” u tri sekunde uzorka.