Mostar nepristupačan osobama s invaliditetom

Foto: H-Alter

Razvijene europske zemlje više od 50 godina bave se položajem osoba s invaliditetom u društvu, dok je Bosna i Hercegovina tek na početku rješavanja tog pitanja, istaknuto je na panel diskusiji ”Govorimo bez predrasuda – ovaj put sa i za roditelje osoba s invaliditetom” održanoj u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Koalicija udruga ”Zajedno smo jači” ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava petodnevnim programom, a u fokus današnjeg dana stavljeni su roditelji osoba s invaliditetom i izazovi s kojima se oni svakodnevno susreću, javlja Fena.

”Cilj je podići svijest zajednice o tome koliko je složen život obitelji osoba s invaliditetom, koliko su oni na margini, koliko su zakonska rješenja često samo formalna, a u biti ništa značajno ne mijenjaju” – izjavila je Danijela Kegelj iz Udruge ”Vedri osmijeh”.

Po njezinim riječima, kada je u pitanju položaj osoba s invaliditetom u bh. društvu određen napredak postoji, a u taj napredak uložen je ogroman trud pojedinaca i udruga.

”Ono što često ponavljamo je da mi imamo neke dobre zakone vezane za ovu populaciju, ali njihova primjena u praksi je često manjkava i nedostatna. Problem je i neusklađenost različitih zakonskih rješenja. Na primjer, Zakon o roditeljima njegovateljima uopće nije usklađen sa Zakonom o radu, a to u praksi znači da netko može biti roditelj njegovatelj, ali nikada neće ostaviti pravo na mirovinu” – upozorila je Kegelj.

Pristupačnost u javnom prostoru

”Kad je u pitanju pristupačnost, tu podrazumijevamo pristupačnost infrastrukturnim objektima i ustanovama, ali i pristup informacijama. Mi sami ne razumijemo uvijek sve što se oko nas događa, a kamoli neka osoba koja ima intelektualne poteškoće, stoga su nam u fokusu pristupačnost informacijama na televiziji, internetu i svugdje drugo u javnom prostoru” – kazala je Matea Kegelj.

Dodala je kako je cilj ukloniti barijere, fizičke i svake druge, koje predstavljaju prepreke socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom.

”Kada su u pitanju fizičke barijere, ovdje u Mostaru nemamo zvučne semafore ni taktilne staze, imamo pokoju rampu, ali mnoge od tih rampi su u praksi neiskoristive. Sve to ukazuje da imamo puno prostora za napredak i da još je puno posla pred nama”– poručila je Matea Kegelj.