Mostar u fokusu: Umjetnost u javnom prostoru nudi drugačiju viziju Mostara

Mostar, grad na jugu BiH, simbol je etničkih tenzija koje se još uvijek osjećaju u ovoj državi. Gotovo trideset godina nakon rata, mostarski umjetnici počinju oživljavati javne prostore grada koji i dalje nosi ožiljke konflikta. U gradu gdje je sve podijeljeno između Hrvata i Bošnjaka, umjetnici i umjetnice nastoje da kroz svoj rad pomire dvije različite zajednice, istražujući pojmove mira, slobode i identiteta.

Video:

O autorima/icama:

Alix Edwiges je diplomirala novinarstvo na Pariskom institutu političkih nauka. S Igorom i Marijanom je uronila duboko u umjetničku scenu Mostara. „Svako je uspio pronaći svoju ulogu i na kraju smo zajedno stvorili nešto što je i lično i živopisno“.
Pročitajte Alixin ‘Making of‘.

Igor Božanić studira francuski u Beogradu. Bio je i na Erasmus studentskoj razmjeni u Parizu i već ima iskustva sa prevođenjem. U svom making of-u priča o tome kako se povezao s Mostarom i njegovim stanovnicima. „Imao sam dojam da već dugo tu živim“. Pročitajte Igorov ‘Making of‘.

Marijana Šušak je u Zadru studirala francuski i njemački jezik i književnost. Tijekom radionice susrela se s ljudima koji su ostavili utjecaja na nju. „Vidjeli smo kako umjetnici svoju viziju i ljubav prema gradu pretvaraju u umjetnost, pokušavajući kroz nju poboljšati budućnost“. Pročitajte Marijanin ‘Making of‘.

Ovaj prilog čini dio serije od deset reportaža koje je krajem aprila u Mostaru izradilo trideset studenata iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske i Srbije u okviru medijske radionice koju je organiziralo udruženje Téméco uz financiranje EU-a i programa Erasmus+. AbrašRadio je partner projekta.


Partneri su samo podržali ovaj projekat i sadržaj članaka ne odražava njihove stavove, te za njih ne snose odgovornost.