Mostar u fokusu: Kulturna baština Alekse Šantića, mostarskog pjesnika

Dok obilježavamo stogodišnjicu od smrti Alekse Šantića, važnost pjesnikove poruke tolerancije nimalo nije izgubila na relevantnosti u bosanskom društvu, koje je u nekim dijelovima podijeljeno. U Mostaru, njegovom rodnom gradu, pjesnikova ličnost nikoga ne ostavlja ravnodušnim i još uvijek ispunjava lokalni kulturni život. Svako se poziva na Šantića rizikujući time da iznevjeri pjesnikovu namjeru.

Video:

O autorima:

Jérémie Le Hénaff je studirao međunarodne odnose na La Sorbonne univerzitetu u Parizu i stekao novinarsko iskustvo u Njemačkoj. Sa svojom ekipom se u Mostaru vratio u prošla vremena, tragom „izvjesnog Avde, pripovjedača poema Alekse Šantića“. Pročitajte Jeremijev ‘Making of’.

Dana Đorđević studira francuski jezik u Nišu i provela je jedan semestar u Arasu u sklopu Erazmus programa. I sama umetnica, upravo je ona predložila temu o Aleksi Šantiću. „Slao je poruke mira koje su nam u ovom trenutku itekako potrebne“. Pročitajte Đanin ‘Making of‘.

Marijan Jević studira francuski u Banjoj Luci, uporedno završava Bogosloviju u Srbiji i proveo je semestar u Poatjeu. Reportaža koju je ralizovao zajedno sa Danom i Žeremijem potakla ga je na duboka promišljanja: „Terenski rad bio je prepun izazova“.
pročitajte Marijanov ‘Making of‘.

Ovaj prilog čini dio serije od deset reportaža koje je krajem aprila u Mostaru izradilo trideset studenata iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske i Srbije u okviru medijske radionice koju je organiziralo udruženje Téméco uz financiranje EU-a i programa Erasmus+. AbrašRadio je partner projekta.


Partneri su samo podržali ovaj projekat i sadržaj članaka ne odražava njihove stavove, te za njih ne snose odgovornost.