Mostarski aktivisti ujedinjeni u borbi protiv korupcije

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obilježava 9. 12, predstavnici neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni”, građanske inicijative “Kuti” i građanska inicijativa “Jer na se tiče” su se ujedinili i pozvali građane širom Bosne i Hercegovine da im se priključe u borbi protiv korupcije i neregularnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Mostarski aktivisti su podsjetili da problemi deponije Uborak i kamenoloma Kuti i dalje nisu riješeni, te da je ostao još samo jedan korak do trajne zaštite Bunskih kanala, spomenika prirode.

Aner Omanović, ispred Građanske inicijative “Kuti”ističe da, ” korupcija ne pogađa samo jednu osobu, već više grupa ljudi, i širi se kao kao trula jabuka dok sva prava građana ne budu narušena”.

“Kuti su pravi primjer kako potencijalna prijetnja eksplozijama, oblacima dima i potresima, zbog proceduralnih propusta, da li slučajnih, ili kako mi sumnjamo namjernih, može ugroziti naš život, zdravlje, i opstanak na našim ognjištima. Nećemo dozvoliti da se pogoduje nekome ko ne živi u našoj lokalnoj zajednici, i zbog nečijih interesa, naš miran život i miran san pretvori u noćnu moru”, kazao je on.

Aiša Mujala, Građanska inicijativa “Jer  nas se tiče” koje je poznata po borbi vezanoj za deponiju Uborak kaže kako, “krivimo korupciju, kao i sve koji su u koruptivnim radnjama što je naš život pakao”.

“Deponija Uborak je mogla, za ovo proteklo vrijeme da se izmjesti, sanira, ali, još uvijek nije ni pronađena nova lokacija za istu! Od Tužbe, koja je na sudu, odustati nećemo, sve dok ne dokažemo da su pravda i pravo u zaštiti svakog pojedinca, i da se korupciji samo zajedno možemo oduprijeti”, naglasila je.

Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni” ističe da su građani Mostara uspjeli pobijediti korupciju i zaštiti Bunske kanale, spomenik prirode, od gradnje mHE.

“Da nismo zajedno sa ekološkim udrugama digli glas protiv brojnih neregularnosti, ne bi se zaustavila gradnja mHE na Bunskim kanalima i ostali bismo bez jedinstvenog fenomena. Mi smo uspjeli, znači možete i svi vi koji se trenutno borite protiv nezakonitosti i neregularnosti u Vašim lokalnim zajednicama samo je bitno da dignete svoj glas i svojom upornošću zaustavite bezakonje. Mi nećemo stati sa našom borbom dok se trajno ne zaštiti ovaj spomenik prirode tačnije dok Vlada HNK zajedno sa resornim ministarstvom u što hitnijem roku ne donese odluku o raskidu koncesionog ugovora”, istakao je on.

Građani Mostara su još jednom zajednički poručili da neće odustaviti od svojih zahtjeva i da neće dopustiti da se mimo zakona i interesa javnosti donose odluke na lokalnom nivou.