Naložena izmjena Prostornog plana Grada Mostara: Hoće li Bunski kanali biti zaštićeni?

Ekološko udruženje Majski cvijet, povodom jučerašnje odluke Gradskog vijeća Mostara, kojom je nadležnim tijelima naložena izmjena Prostornog plana Grada Mostara i onemogućavanje izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima, izdalo je sapštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je zaključak kojim se onemogućava izgradnja mHE na Bunskim kanalima čime je konačno okončana višegodišnja borba ekološke udruge Majski cvijet protiv neregularnosti i proceduralnih pogrešaka učinjenih u slučaju gradnje mHE Buna 1 i 2. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara održanoj 09. 12. je usvojen zaključak kojim se zadužuje nositelj izrade Izmjena i dopuna Prostornog plana da prilikom izrade Izmjena i dopuna plana sa lokaliteta Buna 1 i 2, na području Bunskih kanala – tok rijeke Neretve, izmijeni Prostorni plan Grada Mostara i onemogući izgradnju mHE Buna 1 i 2.

„Zadovoljni smo što je Gradsko vijeće Grada Mostara konačno zaštitilo interese građana i donijelo odluku o brisanju mHE sa lokaliteta Bunskih kanala – spomenika prirode. Mi smo tokom ove dugogodišnje borbe dokazali da smo bili upravu i da je učinjen niz nezakonitosti te da na ovom lokalitetu nije dozvoljena gradnja mHE. Očekujemo da ovaj zaključak Gradskog vijeća bude primjenjen od strane Savjeta za prostorni plan kao i Odjela za urbanizam te Zavoda za planiranje Grada Mostara prilikom izrade izmjena i dopuna Prostornog plana te da se u novom Prostornom planu neće naći mHE Buna 1 i 2. Koristim ovu priliku i da podsjetim da smo prema Savjetu za Prostorni plan, Gradskom vijeću i tajništvu gradonačelnika Grada Mostara uputili zahtjev da se iz postojećeg PP izbrišu mHE Buna 1 i 2 te da se novi Prostorni plan usvoji u redovitoj proceduri što podrazumijeva organiziranje široke javne rasprave nakon što bude usvojen nacrt Prostornog plana koji je trenutno u pripremi. Krajnje, pozivamo Vladu HNK/Ž da u skladu sa zaključkom Skupštine HNK/Ž povuče ugovor o koncesiji za gradnju mHE Buna 1 i 2.“, navodi Oliver Arapović ispred ekološke udruge Majski cvijet.

Podsjećamo, ekološka udruga “Majski cvijet” već nekoliko godina vodi pravnu borbu protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima, a nakon što su uočili cijeli niz nepravilnosti i proceduralnih pogrešaka prigodom dodjele koncesije, počevši od kršenja procedura i propisa usvajanjem Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara iz 2012. koji nije usuglašen sa postojećim Planom BiH iz 1980. te objave Prostornog plana u Službenom glasniku koji nije prethodno potpisan od strane predsjednika Gradskog vijeća.

Potvrdu od institucija da je borba opravdana su dobili nekoliko puta. Županijski sud u Sarajevu je donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju 2 mHE na Bunskim kanalima, zatim je Županijski sud u Mostaru donio presudu kojom su poništene odluke o vodnoj suglasnosti za iste mHE. Odjel za urbanizam Grada Mostara je 2 puta odbio zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima, a Skupština HNK/Ž je usvojila zaključak o preispitivanju koncesionog ugovora za izgradnju mHE na Bunskim kanalima. Odjel za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara je i službeno od gradskog Odjela za urbanizam zatražio brisanje lokaliteta Buna 1 i 2 iz prostornog plana kao područja izgradnje hidroelektrana.

antikorupcija.info