Hercegovina Online #24: Sedmični pregled zbivanja u Hercegovini + Week Story: 25 godina Muzičkog centra Pavarotti

U 24. izdanju radijskog magazina Hercegovina Online donosimo:


Tjednik sedmičnik: Žene širom Bosne i Hercegovine pa tako i u Mostaru u petak su održale proteste kako bi jasno rekli ne femicidu i nasilju nad ženama. Počeli su pregovori za uspostavu vlasti na svim nivoima u BiH iako se još neki glasovi prebrojavaju. Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona najavila povećavanje stipendija za sve studente u tom kantonu. Mostarci iz udruženja Majski cvijet su iz korita rijeke Neretve i ušća Bune izvadili 15 hiljada plastičnih boca i odvezli u Sarajevo na reciklažu, jer se plastični otpad u Hercegovini nema gdje reciklirati. U organizaciji Udruženja “Novi pogled”, u srijedu je u Mostaru održana manifestacija “Dan roza vrpce” pod sloganom “Nismo same, imamo vas” posvećena borbi protiv karcinoma dojke.

Za Tjednik sedmičnik govore: aktivistkinja Ivana Arapović, lider HDZ i HNS-a BiH Dragan Čović glasnogovornik kantonalne Vlade HNK Pero Pavlović, predsjednik udruženja Majski cvijet Oliver Arapović, predsjednica Udruženja Novi pogled Maja Mamić.

Week Story: Priča sedmice bavi se 25. godišnjicom postojanja Muzičkog centra Pavarotti koji je prije četvrt stoljeća ujedinio svjetski poznate muzičare kako bi se u Mostaru otvorio centar muzičke terapije za djecu sa ratnim traumama. Kroz godine je centar postao prepoznatljivi kulturni brend Hercegovine koji okuplja sve generacije umjetnika.

Za Week Story govore: bivša direktorica MC Pavarotti Amela Sarić, koordinator programskih aktivnosti Mili Tiro te direktorica ove javne ustanove Tajma Guzin.

Pripremila: Gordana Šimović
Urednik: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Muzika:
Azra – Proljeće je 13. u decembru
Vještice – Zlato

Poslušaj: