Našem Mostograditelju: Večer sjećanja na Huseina Oručevića u OKC Abrašević

Husein Oručević / Foto: Bartlomiej Zapala

Široj javnosti poznat kao politolog i novinar, kulturni i društveni aktivista, Husein Oručević bio je ključna figura u izgradnji mira u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Rođen je u Mostaru 1969. godine, studirao političke nauke na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu te na Sveučilištu ‘Jan Kochanowski’ u Kielcima u Poljskoj, a specijalizirao je evropske studije. Radio je kao novinar na poljskom Radiju Kielce, a kroz svoj medijski angažman doprinio je podizanju i razvoju niza bh. medija.

Od 2022. godine obnašao je funkciju direktora OKC Abrašević, jedinog nezavisnog kulturnog omladinskog prostora u Mostaru koji je dvadeset godina unazad pomogao vratiti u život i učiniti istinskim mostom na suhom u duboko podijeljenom gradu. Iste godine imenovan je počasnim konzulom Republike Poljske u Bosni i Hercegovini. Njegova supruga Tanja Miletić-Oručević kazališna je rediteljica, profesorica i prevoditeljica s poljskog. Husein Oručević je preminuo 20. juna 2024. u Poljskoj, nakon borbe sa teškom bolešću, u 55. godini života.

Umjetnik, prosvjetitelj, borac za istinu i pravdu, uvijek naklonjen najranjivijima, gradio je institucije i mostove među ljudima. Ostavio je civilizacijski zalog, neizbrisiv trag u našim životima i orijentir za bolje i otvorenije društvo budućnosti. Bio je veliki svjetionik Mostara, Abraševića i svih ljudi koje je svojim neumornim radom okupljao.

Nakon sahrane koja će se održati u utorak, 2. jula 2024. u 18:00 h na Gradskom groblju Sutina u Mostaru, Omladinski kulturni centar Abrašević upriličit će večer sjećanja na svoga Mostograditelja istoga dana s početkom u 21:00 h.

(AbrašRadio)